VIDEO Angela Merkel, oficial realeasă cancelar al Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Angela Merkel, oficial realeasă cancelar al Germaniei
VIDEO Angela Merkel, oficial realeasă cancelar al Germaniei

Parlamentul german a reales-o pe Angela Merkel, miercuri, cancelar al Germaniei pentru un mandat de patru ani, la o lună după ce conservatoarea a câştigat alegerile naţionale, notează USA Today.

Merkel, în vârstă de 55 de ani, va fi cancelar în cadrul unei coliţii de centru-dreapta între Partidul Creştin-Democrat, partidul său, şi liberalii din FDP.

În cadrul votului din şedinţa plenară de miercuri, Merkel a primit 323 voturi "pentru" din numărul total de 612 deputaţi prezenţi.

Noua coaliţie a promis o reformă a sistemului sanitar, mai mult suport pentru familii şi reducerea impozitelor.

Ca şi acum patru ani, Merkel se va duce la Paris pentru prima sa vizită în străinătate din noul mandat, urmând să aibă o întrevedere cu Nicolas Sarkozy.

  •  Votul pune capăt coaliţiei dintre CDU şi social-democraţii din SPD, care a guvernat Germania în ultimii patru ani.


BIOGRAFIE

Angela Dorothea Merkel, născută Kasner, (n. 17 iulie 1954 la Hamburg, Germania) este prima femeie-cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcţie la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german. Începând din anul 2000 Angela Merkel este preşedinta Uniunii Creştin-Democrate. La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasă ca membră a parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripţii electorale din landul Mecklenburg-Vorpommern. Merkel a fost frecvent comparată cu Margaret Thatcher, fiindcă ambele sunt femei care fac parte din partide conservatoare. La 10 octombrie 2005 partidele CDU, CSU şi SPD au căzut de acord ca Angela Merkel să fie propusă în faţa Bundestag-ului pentru fotoliul de cancelar federal. La 22 noiembrie 2005 Bundestag-ul a ales-o pe Angela Merkel în funcţia de cancelar federal, cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă şi 12 abţineri. După noile alegeri federale din 2009 cea mai probabilă configuraţie politică în Bundestag este de data asta o coaliţie guvernamentală între fracţiunea parlamentară CDU/CSU ("Uniunea creştină") şi FDP (liber-democraţii).
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite