VIDEO Dominique de Villepin la tribunal: "Mă aflu aici din cauza încrâncenării unui om"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Dominique de Villepin la tribunal: "Mă aflu aici din cauza încrâncenării unui om"
VIDEO Dominique de Villepin la tribunal: "Mă aflu aici din cauza încrâncenării unui om"

Principalul acuzat în dosarul mitei pentru armament Clearstream, fostul premier francez Dominique de Villepin, a denunţat luni"încrâncenarea" preşedintelui Nicolas Sarkozy împotriva sa.

CITEŞTE ŞI: SRI-stul acuzat de pornografie infantilă, din nou în faţa magistraţilor

Fostul premier al lui Jacques Chirac a zis luni la Tribunalul din Paris că "mă aflu aici din dorinţa unui om. Mă aflu aici din cauza încrâncenării unui om, Nicolas Sarkozy, care este şi preşedintele Republicii Franceze. Voi ieşi liber şi reabilitat în numele poporului francez".

Cu un aer solemn, fostul premier a adăugat că "unii ar vrea să creadă că în ţara noastră nu există procese politice. Şi eu vreau să cred acest lucru şi totuşi ne aflăm aici în 2009 şi suntem în Franţa".

Deputatul socialist Pierre Moscovici a estimat că prin acest proces se atinge "paroxismul urii" în politică şi a apreciat "totuşi extrem de jenant" ca un preşedinte al Republicii să se constituie "parte civilă împotriva unui fost premier". "Această dorinţă de a-şi face rău reciproc" între Nicolas Sarkozy şi Dominique de Villepin "este totuşi extrem de jenantă, iar eu cred că publicul va fi surprins de acest proces", a adăugat el.

Dominique de Villepin este suspectat că ar fi participat la o conspiraţie menită să-l destabilizeze pe Nicolas Sarkozy înainte de 2007. Inculpat pentru complicitate la denunţ calomnios, Villepin riscă până la cinci ani de închisoare şi plata unei amenzi de 45.000 de euro. El neagă orice implicare în această falsificare.

Timp de o lună, tribunalul corecţional va căuta să afle cine a falsificat listele bancare ce acuză de corupţie aproape 200 de personalităţi ale lumii politice şi industriale, printre care şi Nicolas Sarkozy.

  • Un judecător a primit în 2003 listele falşilor deţinători de conturi secrete la casa de compensare Clearstream din Luxemburg, aceştia fiind prezentaţi drept beneficiarii mitei oferite cu prilejul unei vânzări de armament către Taiwan în 1991.
  • Nicolas Sarkozy era în 2003 ministru în acelaşi guvern ca şi Dominique de Villepin, cu care s-a angajat într-o luptă pentru fotoliul lui Jacques Chirac
  • În opinia lui Nicolas Sarkozy, implicarea numelui său urmăreşte "compromiterea" sa în faţa opiniei publice pentru a-i bloca drumul către Palatul Elysee. El îşi suspectează rivalul şi doreşte pedepsirea autorului acestei destabilizări, potrivit afirmaţiilor sale publicate în mai multe cărţi.
  • În dosar mai sunt judecate alte patru persoane: un fost vicepreşedinte al EADS, Jean-Louis Gergorin, care a recunoscut că a prezentat justiţiei listele bancare false, un informatician, Imad Lahoud, bănuit că ar fi alcătuit aceste liste, un fost auditor al societăţii Arthur-Andersen, Florian Bourges, şi un ziarist, Denis Robert, suspectaţi că au fost în posesia listelor.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite