VIDEO Dificultăţi "de ultim moment" amână reconcilierea Turcia-Armenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Dificultăţi "de ultim moment" amână reconcilierea Turcia-Armenia
VIDEO Dificultăţi "de ultim moment" amână reconcilierea Turcia-Armenia

Semnarea acordurilor turco-armene, programată sâmbătă după-amiază la Zurich, a fost întârziată din cauza unei "dificultăţi de ultim moment". Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost suspendate după ce Armenia a acuzat Turcia de genocid împotriva locuitorilor armeni.

Potrivit AFP, delegaţiile armeană şi americană nu sunt prezente la Universitatea din Zurich, unde la ora 18.00, ora României, urma să aibă loc ceremonia. Secretarul de stat american Hillary Clinton a plecat înapoi spre hotel, conform purtătorului de cuvânt american Ian Kelly, care a adăugat că şeful diplomaţiei armene, Edouard Nalbandian, urmează să discute cu un membru al delegaţiei americane.

Acordurile ar urma să permită normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, blocată de aproape un secol din cauza diferendelor legate de soarta armenilor în timpul Imperiului Otoman. De la independenţa Armeniei, fostă republică sovietică până în 1991, cele două ţări s-au contrat în problema masacrului armenilor de către armata otomană în timpul Primului Război Mondial. Eveniment a fost considerat genocid de către Erevan, dar Ankara respinge categoric o atare interpretare.

Acordurile a căror semnare este prevăzută pentru sâmbătă prevăd redeschiderea graniţei, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a documentelor, spre marea nemulţumire a naţionaliştilor turci, care consideră decizia drept o trădare a "frazilor azeri". La încheierea unui război care a durat şase ani (1988 - 1994), Erevanul a preluat controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah cu populaţie armeană aflată pe teritoriul Azerbaidjanului, aliat al Turciei, care a închis în 1993 graniţa cu Armenia.

Pentru a intra în vigoare, acordurile trebuie ratificate de Parlamentele celor două ţări.

Cele două ţări au multe de câştigat din reconciliere: Turcia speră să facă să avanseze negocierile sale de aderare cu Uniunea Europeană, în timp ce Armenia, enclavă fără resurse petroliere, va ieşi din izolare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite