VIDEO Sărbătoarea Chişinăului, însângerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane au fost rănite, miercuri seara, în urma exploziei unei grenade, în timpul concertului susţinut de Ştefan Bănică jr. Deflagraţia s-a produs în jurul orei 22.00 şi a fost produsă de o grenadă defensivă. Cel puţin 40 de tineri au fost răniţi. Poliţia nu exclude un atentat terorist.

Mai citeşte şi:


O explozie puternică a avut loc miercuri seară în centrul Chişinăului, lângă Arcul de Triumf, în timpul concertului dedicat „Zilei Oraşului”. Cel puţin 40 de tineri au fost transportaţi la spital, cu răni uşoare.

Potrivit ministrului de Interne Victor Catan, deflagraţia ar fi fost provocată de o grenadă de tip RGD, cel mai probabil provenind din arsenalele fostei Armate a 14-a din Transnistria. Poliţia a mai anunţat că a găsit o „geantă de damă suspectă”, lângă Arcul de Triumf.

Catan a subliniat că examinează şi posibilitatea ca respectivul act să fi fost comis de persoane din regiunea Transnistreană. “Am făcut demersurile necesare pe lângă autorităţile de la Tiraspol”, a spus el, adăugând că “există unele grupări şi alţi factori externi care nu doresc ca Republica Moldova să adere la UE“. El a dezvăluit că premierul Vlad Filat l-a rugat pe preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, ca formaţiunea sa să se abţină de la declaraţii, “care ar incita la ură în societate”.

Suspectul, un tânăr de 25 de ani

Poliţia moldoveană caută un tânăr cu vârsta de aproximativ 25 de ani, suspectat că ar fi la originea exploziei. „Avem informaţii referitor la înălţimea celui care a adus grenada. Este o persoană tânără, de aproximativ 25 de ani, 1,70 metri înălţime, îmbrăcat în negru”, a afirmat ministrul Catan. Jurnal TV a relatat că unul dintre tinerii răniţi l-ar fi văzut pe autorul exploziei.

Concertul a continuat

image

Poliţia a venit la faţa locului pentru anchetă Foto: Jurnaltv.md

În momentul deflagraţiei, pe scenă concerta Ştefan Bănică jr, care spune că nu a auzit explozia. Spectacolul nu a fost întrerupt, iar interpretul şi-a continuat recitalul până aproape de ora 23.00. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că a decis să nu pună capăt concertului pentru a nu crea panică, dar autorităţile vor face anchetă pentru a clarifica “cine şi cu ce se joacă în oraş”.

Premierul Filat, ameninţat

În timpul exploziei de miercuri seara din centrul Chişinăului, în anticamera primului ministru au fost înregistrate două apeluri telefonice de ameninţare, a declarat, ieri, şeful Guvernului moldovean, Vlad Filat. Premierul crede că explozia nu a fost doar un simplu incident, existând  indicii că este vorba de o provocare.

Un „kamikaze“ la Procuratura Generală

image

Un tânăr, rănit la mână, pe patul de spital Foto: Reuters


Ieri, atmosfera tensionată a continuat să se facă simţită la Chişinău. Un bărbat, avînd în mână o grenadă, a ameninţat că va arunca în aer clădirea Procuraturii Generale dacă fiul său, condamnat în urmă cu şapte ani pentru omor, nu va fi eliberat.

Poliţia a venit imediat la faţa locului şi a blocat circulaţia în zonă. După o jumătate de oră de negocieri cu forţele de ordine, omul a acceptat să se predea. Procurorul general Valeriu Zubcov a declarat că bărbatul se numeşte Zubin Leonid şi susţine că fiul său, Denis, a fost condamnat ilegal, iar în spatele condamnării ar fi persoane care au unele interese”.

Zubin a declarat autorităţilor că a cumpărat grenada pentru a atrage atenţia opiniei publice în acest caz. Procurorul general a anunţat va căuta o soluţie legală pentru acest caz, subliniind că acţiunea acestui om nu are nici o legătură cu “atacul terorist de miercuri seară”.

Incidentul a avut loc în contextul în care la sediul Procuraturii urma să aibă loc o conferinţă de presă a ministrului de Interne Victor Catan.

image
image

În piaţă erau în jur de 25.000 de oameni. Nu am auzit nimic. Nouă ni s-a comunicat ce s-a întâmplat după ce am coborât de pe scenă

image


Ştefan Bănică jr, cântăreţ şi actor





Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite