VIDEO CIA, înfrântă de justiţia italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO CIA, înfrântă  de justiţia italiană
VIDEO CIA, înfrântă de justiţia italiană

Un judecător italian a condamnat 21 de agenţi americani şi un civil la cinci ani de închisoare şi pe un al 22-lea agent secret la opt ani de detenţie, pentru că ar fi răpit un imam egiptean, în Milano, în 2003. Hotărârea unui tribunal italian demonstrează limitele Washingtonului în a-şi proteja agenţii secreţi care acţionează în străinătate, inclusiv în state aliate, aşa cum este Italia.

Statele Unite şi-au exprimat „dezamăgirea“, după ce un judecător italian a decis să condamne 23 de americani, dintre care 22 sunt agenţi ai CIA, până la opt ani de închisoare, pentru că ar fi răpit un imam egiptean de pe o stradă din Milano. Cea mai dură pedeapsă, de opt ani, a fost primită de Robert Seldon Lady, fostul şef al biroului CIA de la Milano. Cei 23 de americani ar fi participat la răpirea lui Abu Omar, transportat ulterior, în Egipt, ţară care practică tortura. „Judecătorul nu a exprimat încă nicio opinie scrisă, astfel încât nu suntem în poziţia în care să putem comenta această decizie“, a explicat Ian Kelly, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Alţi trei agenţi CIA au fost achitaţi, judecătorul Oscar Magi invocând în cazul lor imunitatea diplomatică de care aceştia ar beneficia. În orice caz, nici unul dintre americanii judecaţi nu a fost în sala tribunalului italian şi nici nu se află în custodia autorităţilor italiene. Cel mai probabil, toţi aceştia se află în prezent pe teritoriul american.

Guvernul italian a ignorat cererea procurorilor care solicitaseră autorităţilor de la Roma să ceară extrădarea celor 23 de americani. Guvernul lui Silvio Berlusconi a fost unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai fostei administraţii republicane. Tocmai de aceea, Berlusconi a criticat procesul, explicând că acest ar putea afecta imaginea Italiei în lume.

„Semnal puternic“

„Verdictul trimite un semnal puternic asupra încălcării legilor de către agenţii CIA, în Europa“, susţine Joanne Mariner, de la Human Rights Watch. 

Experţii americani comentau ieri că de foarte multe ori, în astfel de cazuri, atenţia presei cade pe agenţii care încearcă să împiedice atentate teroriste şi nu pe extremişti. Decizia tribunalului italian este cu atât mai importantă cu cât este pentru prima dată când agenţi americani sunt condamnaţi pentru operaţiuni de transport de suspecţi de terorism. Judecătorul a mai decis ca daunele plătite de cei 23 de americani să se ridice la 1,5 milioane de euro. Decizia nu este însă definitivă, avocaţii apărării având la dispoziţie mai multe căi de apel.

Miza mai mare

Condamnarea celor 23 de americani reprezintă o provocare la adresa administraţiei Obama, ce intenţiona să păstreze programul vechii administraţii de a transfera suspecţii de terorism în state aliate, se arată într-o analiză Reuters. Totodată, decizia demonstrează limitele administraţiei americane de a-şi proteja agenţii care acţionează în străinătate. „Faptul că SUA au declarat legală activitatea de transport de supecţi de terorism nu face ca acest lucru să fie legal în întreaga lume“, susţine Robert Ayers, un fost oficial în serviciile secrete americane. 

Decizia judecătorului italian este salutată şi de grupurile liberale din SUA, care îşi arată totuşi nemulţumirea că cei condamnaţi nu îşi vor ispăşi pedeapsa. „Este ruşinos că prima condamnare de acest tip a venit din partea unui sistem juridic străin, unde cei condamnaţi probabil că nu îşi vor ispăşi pedeapsa“, susţine Steven Watt, de la „American Civil Liberties Union“.

Grupările care luptă pentru protejarea drepturilor omului în astfel de cazuri erau deja nemulţumite, deoarece, deşi se află de un an la Casa Albă, Barack Obama nu s-a pronunţat asupra trimiterii suspecţilor de terorism într-o a treia ţară, unde să poată fi investigaţi. Directorul CIA, Leon Panetta, a declarat în faţa Senatului că aceste operaţiuni sunt necesare în lupta împotriva terorismului.

Precedent european?

Oficialii administraţiei Obama se tem că decizia tribunalului italian ar putea constitui un precedent pentru alte state europene. O altă problemă este aceea că agenţii CIA sunt judecaţi pentru anumite fapte, când în realitate ei au respectat ordinele primite de la superiori. Cert este că până acum CIA a respins orice acuzaţie de implicare în răpirea lui Nasr.

Agenţii CIA au pierdut procesul în Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite