VIDEO Zidul Berlinului, dărâmat a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Zidul Berlinului, dărâmat a doua oară
VIDEO Zidul Berlinului, dărâmat a doua oară

Lanţul pieselor de domino, decorate de artişti şi de tineri din lumea întreagă, le-a reamintit locuitorilor capitalei germane de viaţa din timpul Războiului Rece. Germania a dorit ca aniversarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului să fie nu numai o sărbătoare naţională, ci şi una a Europei şi a întregii lumi.

Peste 50 de şefi de stat şi de guvern au luat parte la festivităţile organizate ieri la Berlin, la 20 de ani de la căderea Zidului, fostul cancelar Helmut Kohl şi preşedintele american, Barack Obama, fiind singurii absenţi de marcă. Acestora li s-au alăturat şi câţiva dintre participanţii activi la dărâmarea Cortinei de Fier ce a divizat Europa.

Citiţi şi:


În cursul zilei, pe o ploaie măruntă, cancelarul german Angela Merkel, fostul lider al Solidarităţii poloneze, Lech Walesa, şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, au trecut un pod simbolic ce despărţea Berlinul de Vest de cel de Est, deschis printre primele în urmă cu 20 de ani. Seara, invitaţii de rang înalt s-au alăturat mulţimii venite la Poarta Brandenburg, pentru a urmări concertul în aer liber, focurile de articifii şi dărâmarea simbolică a pieselor gigantice de domino, plasate pe traseul Zidului. Lech Walesa şi fostul premier al Ungariei, Miklos Nemeth, au declanşat distrugerea dominoului.

După 20 de ani

Festivităţile din capitala germană au constituit un prilej de amintiri frumoase pentru germanii din Est şi mai puţin pentru cei din Vest, nemulţumiţi că şi după 20 de ani sunt nevoiţi să suporte taxa de solidaritate. Cei mai mulţi au uitat entuziasmul cu care i-au întâmpinat pe est-germanii care au invadat Poarta Brandenburg, nevenindu-le să creadă că pot trece în Vest fără niciun fel de acte sau viză.

image

Mihail Gorbaciov, Angela Merkel şi Lech Walesa  Foto: AFP



E drept că nici esticii nu au o stare de spirit prea bună, dar mulţi îşi amintesc de încercările nebuneşti de escaladare a Zidului pentru a ajunge într-o ţară liberă. Circa 150.000 de Ossis au avut tentative de evadare din “paradisul comunist”, dar numai 40.000 au reuşit.


Salteaua pneumatică de pe Elba

Una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a celor trei fraţi Bethke din Berlinul de Est. Tatăl lor era maior în cadrul Ministerului est-german de Interne, iar mama lor lucra în cadrul aceleaşi instituţii. Amândoi erau membri fideli ai Partidului Comunist (SED). Pe fiii lor nu i-au putut însă convinge de beneficiile vieţii în comunism.

Primul care a fugit a fost fratele cel mare, Ingo. În seara zilei de 22 mai 1975, tânărul de 21 de ani a îndesat o saltea pneumatică în portbagajul Moskvici-ului său şi a plecat spre râul Elba, graniţă naturală între cele două Germanii. A avut noroc. Ceaţa i-a împiedicat pe grănicerii care patrulau pe Elba în şalupe să-l vadă şi după 30 de minute a ajuns pe malul vestic. Cum a pus piciorul pe uscat, a fost apostrofat de un poliţist: „Ce faci aici? E prea frig pentru a înota?”, i-a spus acesta.



Cu scripetele peste Zid

image

Depunere de flori la una dintre rămăşiţele Zidului  Foto: AFP


La 6 aprilie 1983 a fost urmat de fratele său Holger. Împreună cu un prieten, Holger a avut o idee periculoasă, ce s-a dovedit în cele din urmă genială. După ce au descoperit o zonă în care vizibilitatea din turnurile de control nu era prea bună, cei doi s-au dus în podul unei case.

De acolo, Holger a lansat cu ajutorul unei săgeţi o aţă de pescuit. De cealaltă parte a zidului, fratele lui, Ingo, se afla la primire. Cu ajutorul aţei de pescuit au tras un cablu de oţel la 22 de metri deasupra solului. Până să-şi dea seama grănicerii ce se întâmplă Holger şi prietenul său ajunseseră în Vest cu ajutorul unui scripete improvizat. „Acum trebuie să-l scoatem şi pe Egbert din RDG”.

Circul rus 

image

Sărbătoare la Poarta Brandenburg, 9 noiembrie 1989  Foto: Reuters



Au reuşit doar cu câteva luni înainte de prăbuşirea Cortinei de Fier. În dimineaţa zilei de 26 mai 1989, poliţiştii au descoperit pe pajiştea din faţa Reichstagului două avioane ultrauşoare, având pictată steaua roşie sovietică. Nici urmă de piloţi. Fraţii Bethke se refugiază într-o crâşmă pentru a sărbători evadarea ultimului dintre ei. Ingo şi Holger s-au pregătit timp de doi ani pentru această operaţiune.

Au cumpărat aparate, în valoare de 30.000 de mărci fiecare, şi au luat lecţii de zbor. Stelele sovietice le-au pictat pentru a-i induce în eroare pe grăniceri, în caz că ar fi fost descoperiţi. Egbert s-a ascuns în parcul Treptow, unde cele două aparate erau să rateze aterizarea din cauza unui circ rus care se instalase acolo peste noapte.



Noaptea de Cristal

Germania nu trebuie să uite că 9 noiembrie nu reprezintă numai aniversarea căderii Zidului Berlinului, ci şi a Nopţii de Cristal, din 1938, un pogrom antievrei care a marcat preludiul Holocaustului, a subliniat, ieri, comunitatea evreiască germană.



Decepţionaţi de capitalism

image

Berlinul de Vest, invadat de Trabanturile estice  Foto: AFP


La 20 de ani de la căderea Zidului, dezamăgirea faţă de capitalism este aproape generală în lume, potrivit unui sondaj publicat ieri de BBC World Service. Doar 11% dintre respondenţii din cele 27 de ţări consideră că economia capitalistă funcţionează corect. Pentru 51% dintre ei, o reformă şi o mai mare regularizare sunt necesare pentru corectarea problemelor sistemului.

Doar în două ţări - SUA (25%) şi Pakistan (21%) - mai mult de 20% cred că sistemul capitalist funcţionează bine în forma sa actuală. „Se pare că prăbuşirea Zidului în 1989 nu a fost o victoria zdrobitoare a capitalismului pieţei libere, contrar aparenţelor de atunci, mai ales după evenimentele din ultimele 12 luni“, a comentat Doug Miller, preşedintele institutului GlobeScan care a realizat sondajul.

image

Esticii escaladează Zidul  Foto: AFP

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite