VIDEO Liderii care au dărâmat Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Liderii care au dărâmat Zidul Berlinului
VIDEO Liderii care au dărâmat Zidul Berlinului

Helmuth Kohl, George Bush şi Mihail Gorbaciov au rememorat la Berlin ultimele momente ale Războiului Rece. Foştii lideri ai SUA, ai URSS şi ai Germaniei Federale s-au revăzut la Berlin cu doar câteva zile înainte de împlinirea a două decenii de la dărâmarea „zidului ruşinii“.

Mai citeşte şi:


Fostul cancelar german i-a primit „acasă“, la Berlin, pe foştii săi colegi de dialog de la sfârşitul anilor ’80 - fostul preşedinte al Statelor Unite George Bush şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov - pentru a marca cel mai important eveniment din istoria recentă a Europei, căderea Zidului Berlinului.

Peste doar câteva zile, la 9 noiembrie, Germania şi Europa celebrează două decenii de la căderea „zidului ruşinii“, aşa cum a mai fost cunoscut în istorie. Revista „Time“ a folosit prima dată sintagma într-un material publicat în 1962. Aceasta a devenit celebră însă la 14 ianuarie 1963, când preşedintele John F. Kennedy a utilizat-o în mesajul său anual, ţinut în faţa Congresului. 

Locul de întâlnire a fost şi el unul simbolic. Cei trei s-au revăzut la Friedrichstadtpalast (celebrul teatru de revistă din fostul Berlin de Est). George Bush a venit însoţit de soţia sa, Barbara, iar Gorbaciov, de fiica sa, Irina Virganskaia.

Kohl, în fotoliu cu rotile

„Mihail Gorbaciov şi George Bush au fost partenerii cei mai importanţi ai Germaniei“, a declarat fostul cancelar german Helmuth Kohl, care a venit la ceremonie într-un scaun cu rotile, deoarece a suferit o fractură de şold în februarie 2009. „Nu a existat niciodată o relaţie care să atingă nivelul relaţiei mele cu aceşti doi gentlemeni“, a mai spus Kohl, acum în vârstă de 79 de ani. Între timp, fostul cancelar german a mai suferit un „accident serios“, după cum s-a exprimat chiar el, fiind vorba despre un atac cerebral ce i-a paralizat partea inferioară a feţei.

Cei trei lideri prezenţi au explicat că relaţia umană specială construită între ei a făcut posibilă schimbarea din 1989. În sală au fost prezenţi 1800 de invitaţi, majoritatea apropiaţi ai partidului conservator CDU, în frunte cu Angela Merkel, cancelarul german în funcţie, dar şi foştii premieri ungar şi polonez Miklos Nemeth şi Tadeus Mazowiecki, precum şi zeci de ambasadori.

Complimente reciproce

Fostul cancelar german a fost la rândul său complimentat de foştii săi „colegi“. „Sunteţi cu adevărat un mare om de stat al secolului XX, o stâncă solidă!“, i-a spus Bush, acum în vârstă de 85 de ani, lui Kohl. Ex-preşedintele american a explicat că evenimentele care au marcat Europa în 1989 nu au fost rodul unei înţelegeri la nivel înalt, ci au fost inspirate de sentimentul libertăţii.

„Evenimentele din 1989 nu au fost iniţiate la Bonn, Moscova sau Washington, ci în inimile şi spiritele oamenilor privaţi de prea mult timp de drepturile date de la Dumnezeu“, a spus Bush. Teoria lui a fost împărtăşită şi de ultimul lider sovietic, ajuns între timp la 78 de ani. „Adevăraţii eroi ai acelor vremuri au fost oamenii, şi nu liderii lumii“, a subliniat Gorbaciov.

Ultimul preşedinte al URSS a fost şi cel care i-a amintit pe marii absenţi de la reuniune, fostul premier britanic Margareth Thatcher, care, acum în vârstă de 84 de ani, suferă de maladia Alzheimer, şi fostul preşedinte francez François Mitterrand, decedat în 1996.








Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite