VIDEO Basarabenii mai încearcă o dată să scape de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Basarabenii mai încearcă o dată să scape de comunişti
VIDEO Basarabenii mai încearcă o dată să scape de comunişti

În plină vară şi într-o zi de miercuri, cetăţenii din Republica Moldova sunt chemaţi din nou la urne în cadrul alegerilor parlamentare.Opoziţia suspectează că Partidul Comuniştilor, la guvernare, încearcă astfel să ţină departe de urne electoratul anticomunist - tinerii şi rezidenţii în străinătate.

Mai citeşte şi:
VIDEO Alegeri anticipate în Moldova. Zenaida Greceanîi, propusă la şefia Guvernului
Moldova: Opoziţia la egalitate cu Partidul Comuniştilor
Mircea Druc: „Ne temem de ruşi mai tare decât de prostia noastră”

Circa 2,5 milioane de alegători din Republica Moldova sunt chemaţi la vot, mâine, în cadrul alegerilor anticipate, pentru a încerca să scoată ţara din criza politică declanşată după precedentul scrutin contestat din 5 aprilie, care a condus la revolte şi la dizolvarea Parlamentului.

Preşedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit să dizolve, în iunie, noul Legislativ, în lipsa unui acord între partidul său şi opoziţie, pentru alegerea succesorului la preşedinţia ţării. Deşi liderii opoziţiei au cerut să nu se organizeze alegeri în timpul verii şi să fie amânate în toamnă, autorităţile au decis să le stabilească repede, şi în plus, la jumătatea săptămânii.

Decizia este o noutate pentru R.Moldova, având în vedere că până acum toate alegerile s-au organizat duminica. Opoziţia suspectează că Partidul Comuniştilor, în prezent la guvernare, încearcă să obţină o afluenţă scăzută la urne, excluzând un număr considerabil de alegători tineri şi rezidenţi în străinătate, în plus anticomunişti.

Mulţi tineri nu se află în ţară fiind plecaţi în vacanţă, în timp ce alţii nu vor putea vota liber având în vedere că, pe baza regulilor în vigoare, studenţii sunt înregistraţi în campusurile unde învaţă şi sunt obligaţi să voteze acolo.

Luând în considerare faptul că pe timpul verii majoritatea studenţilor se reîntorc acasă, pentru ei va fi dificil să-şi exprime votul. La toate acestea se adaugă faptul că moldovenii care muncesc în străinătate vor întâmpina dificultăţi în a vota deoarece alegerile au loc într-o zi de lucru, scrie „L’Osservatorio sui Balcani“.

Pentru a se evita eventualitatea ca alegerile să fie declarate „nevalide“, deoarece vara afluenţa la urne ar putea fi sub 50% plus unu, înainte de a fi dizolvat, Parlamentul de la Chişinău a redus la o treime pragul minim de valabilitate a alegerilor.

Campanie electorală murdară

image

Nostalgic al epocii comuniste, pe străzile Chişinăului  Foto: Epa



Campaniile electorale puţin transparente nu sunt o noutate pentru R.Moldova, dar episoadele violente din 7 aprilie au dus la un nou nivel de ciocnire şi discreditare politică, mai notează publicaţia. Întreaga etapă pre-electorală comunistă s-a bazat numai pe acuzaţiile aduse opoziţiei, că ar pregăti o lovitură de stat. Necesitatea apărării ţării-mamă a fost mesajul-cheie lansat de comunişti.

În plus, Voronin, preşedintele ţării şi liderul Partidului Comuniştilor, a declarat recent că „opoziţia este condusă de elemente criminale“ şi a acuzat-o că vrea să distrugă independenţa Moldovei. Campania electorală a comuniştilor s-a desfăşurat, în multe situaţii, pe bani publici, însă a fost caracterizată şi de ameninţări împotriva alegătorilor, observatorilor şi chiar a candidaţilor.

Poşta Moldovei a editat un pliant care conţine un mesaj electoral indirect, pro-Partidul Comuniştilor, în sensul că pe prima pagină scrie cu litere roşii (culoarea PCRM) mesajul „Votaţi nr. 1“, în condiţiile în care comuniştii se află în prima poziţie pe buletinul de vot, arată într-un raport Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) din Republica Moldova .

În altă situaţie, reprezentanţii LADOM au constatat că unul dintre observatorii organizaţiei a fost intimidat de poliţişti, care l-au reţinut abuziv, împiedicându-l astfel să mai verifice  dacă listele electorale sunt întocmite corect.

Provocări

Liderii opoziţiei au atenţionat electoratul că postările de pe internet, atribuite opoziţiei democratice de la Chişinău, prin care toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt invitaţi să participe la acţiuni de protest după alegeri, sunt acţiuni provocatoare ale comuniştilor.

image

Este cea mai lungă şi cea mai teribilă campanie din istoria Republicii Moldova, care va diminua încrederea cetăţeanului în democraţie.

image


Valeriu Lazăr
secretar general al Partidului Democrat

 Vezi mai jos cum, la 5 aprilie, au fost duşi la vot, pentru a alege comuniştii, persoane cu tulburări psihice. Sursa: Unimedia.md

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/votare.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Miza scrutinului

Opoziţia unită de la Chişinău a lansat ieri un apel către alegători să voteze pentru despărţirea pentru totdeauna de trecutul comunist şi să nu rateze şansa istorică pentru ,,schimbarea la faţă“ a Republicii Moldova. Într-un interviu acordat Agerpres, fostul ministru moldovean al Culturii în anii 1990-1994, Ion Ungureanu, susţine că în ultimii opt ani, în care comuniştii au fost la putere, a avut loc o resovietizare a Basarabiei ca nicăieri în fostul spaţiu sovietic.

„Comuniştii au reuşit să înspăimânte lumea şi să excludă ca termen pozitiv denumirea de «român»”, spune Ungureanu. El crede că dacă va câştiga din nou Voronin perspectiva ţării „este de a redeveni o gubernie sovietică a imperiului rus. Nici măcar republică, ci gubernie, pentru că republica dădea nişte drepturi formale“, a insistat Ungureanu.

Principalii competitori

PARTIDUL COMUNIŞTILOR (PCRM) - succesor al Partidului Comunist din epoca sovietică şi condus de preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, rămâne cea mai populară formaţiune politică din ţară. Sondajele îl creditează cu circa 30% din intenţiile de vot, după ce la alegerile din 5 aprilie a obţinut 49,48% din sufragii. După alegerile din aprilie, Voronin a acuzat opoziţia de tentativă de lovitură de stat şi România că a alimentat violenţele.

PARTIDUL LIBERAL (PL)  - Potrivit sondajelor, partidul de centru-dreapta va obţine circa 13% din voturi, aproximativ la fel ca în aprilie. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a pledat pentru “relaţii frăţeşti” cu România şi pentru aderarea Republicii Moldova la NATO şi la UE.

PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL (PDLM) - Formaţiunea de centru-dreapta este creditată cu 7% din intenţiile de vot, după ce în aprilie, a obţinut 12% din voturi. Şeful PDLM, Vlad Filat, declară că partidul său vrea să construiască un stat cu adevărat democratic şi să obţină aderarea Republicii Moldova la UE.

PARTIDUL DEMOCRAT (PD) - Se descrie de centru şi a obţinut mai puţin de 4% din voturi la ultimele alegeri. Dar numirea lui Marian Lupu la preşedinţia PD a propulsat formaţiunea în sondaje până la circa 10% din intenţiile de vot. Analiştii politici avertizează că Lupu şi-ar putea uni forţele cu comuniştii.

ALIANŢA MOLDOVA NOASTRĂ (AMN) - Formaţiunea de dreapta a obţinut circa 10% din voturi în luna aprilie. Însă, potrivit unor sondaje, va obţine mai puţin de 3% de această dată, ceea ce înseamnă că nu va mai intra în Parlament. Liderul său, Serafim Urecheanu, este fost lider de sindicat şi fost primar al Chişinăului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite