Urechean ar putea fi premier în viitorul guvern de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urechean ar putea fi premier în viitorul guvern de la Chişinău
Urechean ar putea fi premier în viitorul guvern de la Chişinău

Presa de la Chişinău a lansat o nouă formulă  cu privire la împărţirea funcţiilor în stat. Astfel, şeful partidului Alianţa Moldova Noastră (ANM) Serafim Urechean ar putea fi premier, Marian Lupu preşedinte, Vladimir Filat preşedinte al Parlamentului şi Mihai Ghimpu vicepreşedinte al legislativului.

De aproape o săptămână, de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, liderii acesteia, dar şi experţi din cadrul partidelor se întâlnesc zilnic pentru discuţii cu uşile închise. În lipsa unor informaţii oficiale despre împărţirea funcţiilor în coaliţie, presa de la Chişinău avansează diverse formule.

Astfel, potrivit unor zvonuri insistente, preşedintele PD Marian Lupu ar putea fi viitorul şef de stat, preşedinţia Parlamentului urmând să revină şefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar Guvernul – Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Altă variantă, pe care Jurnal de Chişinău afirmă că o are de la "surse demne de încredere" este următoarea: Marian Lupu - preşedinte al republicii, Vlad Filat - preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu - vicepreşedinte al Parlamentului şi Serafim Urechean - prim-ministru, relatează NewsIn.

Urechean şi partidul său, care au obţinut şapte mandate la alegerile legislative din 29 iulie, lipseau din formula care circula anterior. Înainte de alegeri, Urechean nu-şi ascunsese dorinţa de a fi preşedinte.

Între timp, negocierile pentru elaborarea algoritmului de guvernare a coaliţiei constituite din cele patru partide necomuniste intrate în Parlamentul de la Chişinău, continuă în condiţii de maximă discreţie. Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană evită să facă publice detalii din cadrul negocierilor pe marginea împărţirii funcţiilor şi principalelor poziţii în stat, promiţând să facă anunţuri oficiale săptămâna viitoare.

Coaliţia de guvernare deţine 53 de mandate, în timp ce comuniştii au 48. Astfel, cele patru partide necomuniste au suficiente voturi pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar ar fi nevoie de susţinerea a cel puţin 8 deputaţi comunişti pentru a vota un şef de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite