Ungaria desfiinţează automatele de jocuri de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Automatele vor putea fi amplasate doar în unele cazinouri
Automatele vor putea fi amplasate doar în unele cazinouri

Parlamentul de la Budapesta a decis, cu majoritate de voturi, interzicerea automatelor de jocuri în toate locurile publice, cu excepţia câtorva cazinouri.

La baza hotărârii s-a aflat un raport al Oficiului pentru Apărarea Constituţiei în care s-a demonstrat că cea mai mare parte a acestor automate se află în mâinile crimei organizate, reprezentanţii ei ascunzându-se în spatele unor întreprinzători fără cazier sau al unor persoane publice cu o reputaţie fără cusur. De multe ori, subliniază documentul, directorii executivi ai firmelor de automate nici nu ştiau cine se află în culise, filiera fiind foarte complicată. 

Mai mult, în perspectiva unei noi legislaţii privind automatele de joc care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 noiembrie, o serie de  suspiciuni de corupţie planau asupra unor  oameni politici influenţi sau importanţi funcţionari guvernamentali,  a relatat presa din Ungaria.

Risc de securitate naţională

Serviciile secrete au presupus, încă de la sfârşitul anilor '90 că acest segment al industriei jocurilor de noroc ar reprezenta un risc de securitate naţională, dar până acum nu au fost luate decât puţine măsuri, respectiv majorarea impozitelor pentru aceste firme.  Potrivit unei surse a cotidianului „Nepszabadsag", s-a demonstrat  încă din 2003  că grupul de proprietari care acţionau din culise a încercat de mai multe ori să influenţeze oamenii politici pentru a împiedica luarea unor măsuri mai drastice care ar fi putut pune capăt activităţii lor.  Poliţia susţine că mai mulţi criminali care în anii '90 au fost implicaţi în şantaje pentru protecţie şi afaceri ilegale de petrol acţionează de câţiva ani în ramura industriei jocurilor de noroc sau fac afaceri ilegale în  cadrul industriei legale. 

Riscul pentru securitatea naţională s-ar putea interpreta în sensul că anumite grupuri au influenţat sau au încercat să influenţeze prin mijloace ilegale noile reglementări legate de funcţionarea automatelor de joc, apreciază cotidianul. Referirea la securitatea naţională a determinat trecerea la secret a tuturor elementelor cazului. „Nepszabadsag" a arătat că la şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate naţională în care au fost prezentate documentele şi care a precedat votul din parlament, reprezentanţii opoziţiei nu au protestat, nici măcar nu au cerut să vadă mai îndeaproape documentele servi­ciilor secrete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite