Ungaria: Guvernul Orban modifică o primă lege controversată sub presiunea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind întărirea independenţei Autorităţii naţionale de protecţie a datelor, în conformitate cu cerinţele Bruxellesului, transmite AFP.

"Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind întărirea independenţei Autorităţii naţionale ungare de protecţie a datelor. Modificările ţin cont de solicitările Bruxellesului şi guvernul a cerut adoptarea lor cât mai repede posibil", a informat agenţia naţională de presă MTI.

Cererile formulate de Bruxelles se referă la o adoptare cât mai rapidă pentru "a se ţine cont de procesul în curs în cadrul Uniunii Europene (UE)".

Comisia Europeană a dat miercuri guvernului ungar un termen de o lună pentru a modifica două controversate texte de lege privind sistemul judiciar şi protecţia datelor cetăţenilor, cu avertismentul trimiterii în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg.

După ce a lansat la 17 ianuarie procedurile de infringment împotriva Ungariei, executivul european a trecut miercuri la următoarea etapă, prin trimiterea unui "aviz motivat" guvernului de la Budapesta, în care cerea modificarea prevederilor legale contestate.

În dosarul prezent, Comisia i-a acordat o lună premierului Viktor Orban pentru a schimba legislaţia privind Autoritatea naţională ungară de protecţie a datelor, cu scopul de a se asigura de independenţa totală a acesteia, în conformitate cu Tratatul Uniunii Europene şi Carta drepturilor fundamentale.

Una dintre modificări elimină dreptul şefului statului de a-l demite pe preşedintele Autorităţii de protecţie a datelor la propunerea prim-ministrului, în timp ce a doua măreşte durata experienţei profesionale necesare pentru această funcţie la zece ani faţă de cinci ani în versiunea originală, informează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite