,,Le Monde“: Ungaria condusă de premierul Orban seamănă cu România lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viktor Orban îşi extinde influenţa şi asupra Băncii Naţionale a Ungariei
Premierul Viktor Orban îşi extinde influenţa şi asupra Băncii Naţionale a Ungariei

Din decembrie 1989, de când a apus steaua ,,Geniului din Carpaţi", Europa de Est nu a mai cunoscut o transformare socială atât de radicală şi stupidă ca în Ungaria lui Viktor Orban, care seamănă cu România lui Nicolae Ceauşescu, comentează „Le Monde".

Într-un comentariul publicat în cotidianul ,,Le Monde", Laszlo Rajk, arhitect, opozant şi fost disident ungar susţine că premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a luat o serie de măsuri care au transformat Ungaria într-un fel de Românie de pe vremea regimului Ceauşescu.

Prieteni, în posturi- cheie

Orban a luat Curţii Constituţionale toate puterile prin care i-ar fi putut împiedica jocurile politice, apoi a dislocat Consiliul bugetar pentru a avea control exclusiv asupra banilor, a restrâns libertatea presei, a decapitat justiţia şi a numit ,,părinţi, prieteni şi clienţi" în posturile-cheie de judecători.

Independenţa Băncii Naţionale, mutilată

Guvernul de la Budapesta, mai scrie cotidianul francez, încearcă să mutileze independenţa Băncii Naţionale, protejată şi prin tratate internaţionale, şi chiar remodelează legea electorală, care face partidul la putere, Fidesz, inamovibil, cel puţin prin mijloace democratice.

,,Este ca şi cum am trăi în România lui Ceauşescu", Le Monde

Republica, anulată

Ba mai mult, de la 1 ianuarie Ungaria are o nouă Constituţie, care prevede că numele ţării nu mai este Republica Ungară. O primă consecinţă a acestei schimbări este că tribunalele nu mai pronunţă deciziile în numele republicii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite