Ungaria a testat Moscova în 1989, când a deschis frontiera cu Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria a testat Moscova în 1989, când a deschis frontiera cu Austria
Ungaria a testat Moscova în 1989, când a deschis frontiera cu Austria

Fostul premier ungar Miklos Nemeth a afirmat astăzi că scurta deschidere a frontierei dintre Ungaria comunistă şi Austria la 19 august 1989 a fost un test prin care liderii de la Budapesta doreau să vadă cum ar reacţiona Moscova, relatează AFP.

"A fost un test, pentru a vedea dacă ceea ce liderul sovietic Gorbaciov mi-a spus în martie era adevărat sau dacă URSS ar răspunde ordonându-le batalioanelor sale staţionate în Ungaria să intervină" împotriva fugarilor est-germani, a spus Nemeth cu ocazia unei conferinţe a istoricilor la Sopron.

În ziua respectivă, opozanţi ungari, susţinuţi de guvern, precum şi austrieci au organizat un picnic lângă satul Sopronkohida, pentru a celebra începerea desfiinţării de către ungari a Cortinei de Fier, instalată din 1966 la frontiera austro-ungară.

Punctul culminant a fost deschiderea frontierei timp de cîteva ore. Circa 600 de germani din Est, în vacanţă în Ungaria, au forţat trecerea pentru a fugi în Vest.

"Ştiam că, dacă vestea unei deschideri, chiar şi pentru câteva ore, a grilajelor urma să circule, germanii din Est ar fi fost cu siguranţă la curent", a povestit fostul premier ungar."Am fost îngrijorat toată ziua", a povestit el, adăugând că totuşi avea încredere în Gorbaciov. Acesta îl asigurase în martie că Moscova nu intenţiona să folosească forţa pentru a menţine regimul comunist ungar, relatează NewsIn.

"Mi-a spus că, atât cât voi rămâne în funcţie, nu va fi un alt 1956", aluzie la reprimarea sângeroasă a revoltei ungare împotriva Armatei Roşii, a mai spus Nemeth.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite