Ţigan român: "Pentru noi, Franţa înseamnă libertate, egalitate, fraternitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un supermarket din portul francez La Rochelle a interzis accesul rromilor, iar aceştia trebuie să meargă la cumpărături în alte magazine, scrie cotidianul Sud Ouest, care citează mărturia unui rrom român, Petrică, dintr-o comunitate ameninţată cu evacuarea săptămâna aceasta.

Mai multe familii de romi români - în total circa 60 de persoane - trăiesc din noiembrie în rulote şi corturi în apropiere de La Rochelle, scrie cotidianul Sud Ouest la începutul unui reportaj.

Citiţi şi:

Ţiganii instalaţi în Saint-Etienne refuză să se întoarcă în ţară: au fost evacuaţi de 11 ori de la începutul anului

Acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

Amnesty către Italia: "Opriţi evacuările forţate ale ţiganilor!"

Amnesty: "Ţiganii sunt trataţi în România ca nişte gunoaie"

Tabăra lor improvizată nu are electricitate sau apă. Aici rromii au suportat rigorile iernii, ploile puternice din primăvară sau căldura verii. Timp de zece luni, nimeni nu s-a ocupat de ei şi dintr-odată e o agitaţie generală - justiţia judecă, prefectura convoacă reuniuni, forţele de ordine de pregătesc. Prefectura i-ar putea expulza săptămâna aceasta, scrie cotidianul Sud Ouest.

Expulzate din Angoulins, localitate din sud, primele două familii de rromi au venit în La Rochelle în vara anului 2009. Ele s-au instalat într-o pădure din Dompierre-sur-Mer, unde li s-au alăturat şi alte familii de rromi. Terenul este proprietatea departamentului şi se învecinează cu o zonă înverzită unde oamenii vin să se plimbe, să facă jogging sau să pescuiască. "Oamenii se plâng", spune Jean-Louis Frot, un oficial local, însă "nu a fost semnalat niciun incident", a adăugat acesta.

Fără apă şi electricitate, familiile se înghesuie în rulote vechi. "Nu ne plângem, este mai bine aici decât. Acolo (în România - n.r.) nu e loc pentru noi, nu e de muncă. Când găsim ceva, se plăteşte cu 200 de euro pe lună. Aţi putea trăi cu 200 de euro pe lună?", spune surâzător Petrică, unul dintre membrii comunităţii rrome.

Întrebat cum trăiesc în Franţa, Petrică spune că rromii sunt ajutaţi de asociaţii, cerşesc sau îşi mai găsesc uneori de muncă la negru. "Dar asta nu trebuie s-o spun", afirmă el, adăugând că rromi nu au avut probleme de când s-au stabilit în La Rochelle. "Cu excepţia administratorului de la Super U, care refuză să ne lase să intrăm. Aşa că ne facem cumpărăturile în altă parte", a declarat el.

Petrică nu a auzit de faimosul discurs al şefului statului de la Grenoble, mai scrie cotidianul. Nu ştie că Nicolas Sarkozy i-a promovat pe rromi la rangul de ţapi ispăşitori şi, prin urmare, a dat ordin să fie închise 300 de tabere în următoarele trei luni.

În momentul în care Petrică află despre discurs, afirmă indignat: "Este rasism!". "Nu au dreptul! Suntem români, cetăţeni europeni. Pentru noi, Franţa înseamnă libertate, egalitate, fraternitate", a declarat Petrică ziaristului de la publicaţia regională franceză.

Cotidianul mai scrie că prefectura i-a verificat, iar toţi sunt în regulă. Aparatul administrativ a fost pus însă la treabă la începutul lunii iulie. Consiliul general a sesizat tribunalul de mare instanţă de la Rochelle, care a ordonat evacuarea taberei din motive de igienă şi salubritate. Primarul Michel-Martial Durieux pledează pentru o "soluţie umană", deşi timul nu este unul al umanităţii, iar orice idee de relocare este exclusă.

Ordonanţa justiţiei a fost notificată la 27 iulie, iar prefectul a comunicat la 6 august că este gata să pună în aplicare decizia justiţiei, în caz că este nevoie de intervenţia în forţă.

O parte dintre români vor accepta să se întoarcă în ţară având în buzunar ajutorul umanitar acordat cu această ocazie - 153 de euro de adult, 46 de euro de copil, mai scrie Sud Ouest. Apoi vor reveni, în câteva săptămâni. Ceilalţi, dacă vor părăsi locul, o vor face pentru a-şi stabili caravanele în altă parte. "Nimeni nu vrea să plece...", confirmă Petrică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite