Britanicii au DONAT mii de lire, în necunoştinţă de cauză, pentru finanţarea unui ATENTAT TERORIST în propria ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei britanici i-au înşelat pe cetăţeni strângând mii de lire destinate unui atentat în Marea Britanie
Trei britanici i-au înşelat pe cetăţeni strângând mii de lire destinate unui atentat în Marea Britanie

Trei britanici, acuzaţi cã au planificat comiterea unor atentate, i-au înşelat pe cetăţeni strângând mii de lire destinate unui atentat în Marea Britanie, şi nu unei opere de binefacere dupã cum au afirmat, a declarat procurorul marţi, în cea de-a doua zi a procesului lor ce are loc la Londra, informeazã AFP.

Cei trei acuzaţi - Irfan Naseer (31 de ani), Irfan Khalid şi Ashik Ali (ambii în vârstã de 27 de ani) - au participat anul trecut, la Birmingham şi Leicester (în centrul Angliei), la o strângere de fonduri pentru organizaţia caritabilă Muslim Aid ce luptã împotriva sãrãciei.

Ei erau îmbrãcaţi în tricouri ale Muslim Aid pentru 'a face publicul sã creadã cã adunau fonduri pentru o organizaţie legalã, fapt ce nu era adevãrat', a declarat marţi procurorul Brian Altman.

'Aceşti bani au fost deturnaţi. Acuzaţii nu au avut intenţia sã-i foloseascã într-un scop legitim, ci pentru a desfãşura activitãţi teroriste', a adãugat el.

Acuzaţii au strâns 12.100 de lire (circa 14.856 de euro), potrivit însemnãrilor gãsite de poliţie, în timp ce Muslim Aid a primit numai 1.584 de lire (1.945 de euro).

Cei trei bãrbaţi, locuitori ai oraşului Birmingham din centrul Angliei, sunt acuzaţi cã au adunat bani pentru 'terorism', cã au recrutat douã persoane pentru a-i ajuta sã ducã la îndeplinire proiectul lor şi cã au planificat atentate. Ei sunt suspectaţi, de asemenea, cã au încercat sã fabrice bombe artizanale într-un apartament din Birmingham.

Naseer şi Khalid s-au deplasat în Pakistan unde s-au antrenat în mânuirea armelor şi fabricarea de bombe, potrivit procurorului.

Luni, procurorul a afirmat cã poliţia a reuşit sã împiedice punerea în aplicare a proiectului celor trei indivizi care intenţionau sã comitã 'unul sau mai multe acte de terorism la o scarã ce ar fi fost mai importantã decât atentatele de la Londra, din iulie 2005'. Aceste acte criminale s-au soldat cu moartea a 56 de persoane.

Cei trei acuzaţi neagã faptele care li se imputã. Procesul lor va continua miercuri.

Ei au fost arestaţi în septembrie 2011, în Marea Britanie, împreunã cu 11 bãrbaţi şi o femeie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite