O nouă Anna Chapman? Asistenta rusoaică a unui parlamentar britanic, acuzată că spionează pentru Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusoaica Katia Zatuliveter este acuzată de spionaj în Marea Britanie
Rusoaica Katia Zatuliveter este acuzată de spionaj în Marea Britanie

Un nou scandal de spionaj a izbucnit în Marea Britanie după ce o rusoaică, asistentă a unui parlamentar, a fost arestată, find acuzată că face jocurile Kremlinului, informează BBC Online. Presa britanică se întreabă dacă Katia Zatuliveter este noua Anna Chapman.

Potrivit publicaţiei engleze Sunday Times, este prima oară de la încheierea Războiului Rece când o persoană care lucrează în Parlamentul englez este acuzată de spionaj pentru ruşi.

Katia Zatuliveter, în vârstă de 25 de ani, lucra pentru parlamentarul democrat-liberal Mike Hancock, membru al comisiei de apărare din Camera Comunelor, din Portsmouth South, localitate unde există o bază navală importantă.  Rusoaica este vizată de un ordin de deportare, însă, oficialul britanic i-a luat apărarea şi a precizat că se va face apel.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate, citată de Sunday Times, prezenţa rusoaicei "nu era pozitivă pentru securitatea naţională" şi intenţia este "de a i se arăta uşa".

Potrivit publicaţiei Daily Mail, tatăl Katiei este un prosper om de afaceri rus, care deţine, printre altele şi o companie de gaz în Caucaz şi are puternice legături la Moscova.

O sursă citată de publicaţia britanică precizează că Andrei Zatuliveter a fost soldat în Armata Roşie şi a lucrat ca spion pentru KGB. Tatăl Katiei a făcut o criză de nervi când a fost întrebat de un reporter care există vreo asemănare între fiica sa şi celebra Anna Chapman, spionul rus care a petrecut ani buni sub acoperire în Marea Britanie, înainte de a fi arestată în SUA şi extrădată în Rusia în urma celebrului schimb de spioni. Potrivit Daily Mail, acesta l-a ameninţat pe jurnalist şi l-a alungat din localitate.

Ulterior, contactat prin telefon,  Andrei Zatuliveter a declarat că nu crede în aceste acuzaţii de spionaj. Sora Katiei, Polina, este căsătorită cu omul de afaceri britanic Andrew Cowburn.

Katia a fost oprită pentru interogare luna trecută pe aeroportul londonez Gatwick, când se întorcea dintr-o excursie în Croaţia. Potrivit parlamentarului britanic democrat-liberal pentru care lucrează, Mike Hancock, la birou, aceasta s-a plâns că ca întoarcerea în ţară a întâmpinat probleme.

Ofiţerii MI5 care au vorbit cu ea cunoşteau detalii din viaţa personală a rusoaicei, ceea ce sugerează că acesta s-a aflat sub supraveghere o bună bucată de vreme. Potrivit Daily Mail, aceasta ar fi avut o relaţie cu o persoană care lucrează la NATO, însă nu există nicio informaţie oficială care să confirme acest lucru.

Publicaţia britanică informează că viziunea pro-rusă a palamentarului britanic a stârnit îngrijorări la Consiliul Europei, care a atras atenţia asupra acestui lucru Partidului Liberal-Democrat, din care Hancock face parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite