Ultimatum pentru companiile implicate în proiectul Galileo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care urmează să administreze satelitul european Galileo vor trebui să îşi rezolve diferendele până pe 10 mai, în caz contrar riscând să fie excluse din proiect. Ultimatumul a

Companiile care urmează să administreze satelitul european Galileo vor trebui să îşi rezolve diferendele până pe 10 mai, în caz contrar riscând să fie excluse din proiect. Ultimatumul a fost fixat la Bruxelles de către miniştrii transporturilor din Uniunea Europeană ca dată-limită pentru încetarea certurilor, înfiinţarea unei structuri unitare şi numirea unui director executiv. Uniunea Europeană intenţionează să construiască sistemul de navigaţie Galileo ca un parteneriat între sectoarele public şi privat, însă miniştrii spun că întârzierile determinate de neînţelegerile dintre companii îi determină să ia în calcul soluţii alternative. Ministrul german al transporturilor, Wolfgang Tiefensee, a declarat că va redeschide licitaţia pentru administrarea satelitului în cazul în care consorţiul actual nu reuşeşte să adopte o poziţie comună în privinţa deciziilor financiare, tehnice şi manageriale necesare pentru derularea proiectului. Ameninţarea a fost repetată de comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot.

Consorţiul este alcătuit din companii aeriene şi de comunicaţii din Europa, precum EADS, Thales, Inmarsat, Alcatel-Lucent, Finmeccanica, AENA, Hispasat şi TeleOp. Proiectul Galileo, derulat de Agenţia Spaţială Europeană şi Comisia Europeană, presupune lansarea a 30 de sateliţi, în mai multe etape, până în anul 2012. Galileo, care promite un sistem de poziţionare în timp real, cu precizie de până la mai puţin de un metru, va funcţiona alături de sateliţii americani (GPS) şi rus (Glonass).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite