Medvedev critică dur atitudinea "antirusă" a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev critică dur atitudinea "antirusă" a Ucrainei
Medvedev critică dur atitudinea "antirusă" a Ucrainei

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a criticat astăzi dur atitudinea "antirusă" a Kievului, avertizând că tensiunea dintre cele două ţări a atins cote "inedite" cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, relatează AFP.

Liderul rus explică pe blogul său că i-a trimis, în urmă cu câteva zile, omologului său ucrainean Viktor Iuşcenko o scrisoare care "conţine câteva critici complexe şi neflatante privind acţiunile liderilor din Ucraina". El a subliniat că, dacă îngrijorările privind starea relaţiilor bilaterale nu sunt o noutate, tensiunile din relaţiile dintre cele două ţări "au atins, de fapt, niveluri inedite".

Medvedev a enumerat, pe blog şi în scrisoare, o listă lungă de "exemple" care dovedesc în opinia lui o atitudine neprietenoasă a autorităţilor ucrainene faţă de Rusia. El menţionează poziţia "antirusă" a Ucrainei în timpul conflictului din Georgia, de anul trecut, sau folosirea "ameninţării ruse" ca argument pentru a justifica aderarea la NATO.

Deşi pune aceste incidente pe seama unor "responsabili ucraineni individuali", Medvedev a amânat pe termen nelimitat trimiterea unui nou ambasador rus la Kiev.

"Doresc să vă informez că, în condiţiile actualei evoluţii antiruse din partea liderilor ucraineni, am decis să amân trimiterea noului ambasador la Kiev", a scris el în mesajul adresat preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko. "O dată concretă va fi aleasă ulterior, în funcţie de evoluţia concretă a relaţiilor ruso-ucrainene", a adăugat el.

Kievul a acceptat săptămâna trecută numirea unui fost ministru controversat, Mihail Zurabov, în funcţia de ambasador în Ucraina. El ar urma să îl înlocuiască pe fostul premier rus Viktor Cernomîrdin, rechemat în ţară în iunie, după o serie de comentarii dure la adresa liderilor ucraineni.

Serghei Prihodko, principalul consilier diplomatic al lui Medvedev, a precizat că "nu se pune problema unei rupturi sau îngheţări a relaţiilor diplomatice".

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că Iuşcenko se va pronunţa în curând în privinţa scrisorii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite