Ucraina ar putea dezvolta agricultura în regiunea Cernobîl, cu sprijinul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ucraineni studiază posibilitatea de a dezvolta agricultura în zona de 30 de kilometri poluată în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, relatează RIA Novosti.

Mai multe servicii şi departamente ucrainene desfăşoară studii pentru a stabili "zone care ar putea fi folosite pentru agricultură, unele parţial şi altele în totalitate", a declarat ministrul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, Mihailo Bolotskîh, citat de Nezavisimaia Gazeta.

În urma exploziei de la centrala nucleară Cernobîl, în1986, s-au eliberat emisii radioactive în atomsferă pe o zonă întinsă. După accident a fost stabilită o zonă de 30 de kilometri, unde nu este permisă nicio activitate.

Circa 200.000 de persoane au fost evacuate după dezastru, iar regiuni întinse, în special din fostele republici sovietice Ucraina, Belarus şi Rusia, au fost contaminate.

Uniunea Europeană a iniţiat u plan de stimulare a agriculturii în zona contaminată, propunând cultivarea de rapiţă, folosită în special la producerea biodieselului. Propuneri similare au fost evocate anterior şi de Belarus, o altă ţară afectată gravă de accidentul de la Cernobîl.

"Această cultură are un potenţial mare, Uniunea Europeană, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Pakistan exprimându-şi dorinţa de cumpăra din Ucraina. Este cu adevărat profitabilă", a declarat un oficial al Guvernului de la Kiev.

Ucraina este în prezent unul dintre cei mai mari producători de rapiţă din Europa. "Problema este că rapiţa afectează solul. Poate fi cultivată numai în cadrul unui ciclu de rotaţie a culturilor de cinci ani. Sau poate fi crescută pe terenuri care nu au importanţă agricolă", a adăugat oficialul.

Guvernul nu a comentat informaţia.

În continuare, Nezavisimaia Gazeta citează un expert potrivit căruia oamenii de ştiinţă au dezvoltat mecanisme de reabilitare a solului poluat în urma unui dezastru nuclear. Mecanismele includ cultivarea anumitor plante şi combinarea mai multor tipuri de fertilizatori.

Mulţi experţi spun însă că orice tentativă de a cultiva ceva la Cernobîl este "pur şi simplu o crimă", deoarece izotopi periculoşi îngropaţi ar putea fi eliberaţi din nou în apă şi în aer, atunci când solul este arat.

Planul ar urma să fie anunţat în martie 2011, cu puţin înainte de împlinirea a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite