Ucraina, din nou la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean a dizolvat Parlamentul, în încercarea de a scăpa de Iulia Timoşenko. Liderul fostei coaliţii portocalii a decis să se întoarcă la popor, deranjat de apropierea de Federaţia Rusă a fostei sale aliate.  

Victor Iuşcenko a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate la 7 decembrie, doar pentru a scăpa de fostul său aliat, actualul premier Iulia Timoşenko, susţin agenţiile internaţionale. Iuşcenko a mutat surprinzător, nu însă de la Kiev, ci de la Roma, acolo unde se afla într-o vizită oficială.

 “Conform Constituţiei ucrainene, sistez puterile Parlamentului şi convoc alegeri parlamentare anticipate”, a transmis preşedintele ucrainean. 

Război în Caucaz, efecte în Ucraina

Conflictele interne dintre administraţia prezidenţială şi premier s-au acutizat în timpul războiului ruso-georgian.

Iuşcenko şi-a exprimat deschis sprijinul faţă de georgieni, în timp ce Timoşenko a fost reţinută. Din cauza acestei neutralităţi, preşedintele şi-a acuzat premierul de “înaltă trădare”.

Drept urmare, Blocul Iulia Timoşenko, partidul premierului, s-a aliat cu formaţiunea politică prorusă, Partidul Regiunilor, şi a adoptat, în urmă cu aproximativ o lună, o serie de legi prin care prerogativele prezidenţiale au fost reduse drastic. În mod natural, partidul prezidenţial Ucraina Noastră – Autoapărarea Populară s-a retras din coaliţia de guvernământ. 

“Sunt profund convins că această coaliţie democratică a fost destrămată de ambiţiile unei singure persoane, de aviditatea sa de putere, de favorizarea intereselor personale în detrimentul celor naţionale”, a argumentat Iuşcenko. Liderul de la Kiev a recurs la această măsură radicală deoarece “acesta este singurul mijloc de a se debarasa de Timoşenko”, arată analistul ucrainean Mihailo Pogrebinski.

MAP şi anticipate

În timp ce electoratul va decide asupra viitorului guvern, Consiliul Nord-Atlantic va decide posibilitatea ca Ucraina să primească Planul de Acţiune pentru Aderare (Membership Action Plan). Acesta este un document premergător aderării la NATO.

image

Această coaliţie a fost destrămată de ambiţiile unei singure persoane

image


Victor Iuşcenko,
preşedintele Ucrainei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite