Ucraina a pierdut şi teritoriu, şi petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ruşine!“, „Trădare!“, „Ucraina a pierdut 10.000 de kilometri pătraţi fără a fi în război“ sunt câteva dintre titlurile şi comentariile din presa ucraineană.

Pasiunile iscate în jurul deciziei Curţii de la Haga agită puternic clasa politică ucraineană. Parlamentarii ucraineni nu înţeleg cum a putut Ministerul Afacerilor Externe să facă un asemenea “cadou” altei ţări – adică o parte semnificativă a platoului său continental cu imense zăcăminte de petrol şi gaze.

Agitaţie în Parlament

Pe coridoarele Parlamentului ucrainean deputaţii dezbăteau, ieri, aprins decizia Curţii Internaţionale de la Haga. Indiferent de aparteneţa lor la un partid sau altul, parlamentarii ajunseseră la aceeaşi concluzie:  Ucraina a pierdut bătălia diplomatică şi juridică privind Insula Şerpilor. “Avem de-a face aici cu înaltă trădare.

Ţările membre NATO şi ale Uniunii Europene ne-au arătat cine suntem şi cine are nevoie de noi. Pe vremea Uniunii Sovietice, nimeni nici măcar în cele mai negre vise nu-şi putea închipui că Ucraina se va confrunta vreodată cu o pretenţie teritorială”, a declarat Vadym Kolesnişenk, deputat al Partidului Regiunilor.

 “Politica slabă şi demersurile nepotrivite la nivel internaţional ne-au făcut să pierdem. Partea română a luat două treimi din platou”, a spus şi Anatoly Matvienko (partidul Ucraina Noastră Autoapărarea).

Ucraina a reuşit recunoaşterea Insulei Şerpilor, dar faptul că aceasta nu influenţează delimitarea frontierei cu România este un eşec, au fost de părere deputaţii. “Ucraina a primit un pic mai mult decât plănuiam, dar nu a primit ceea ce visam noi. E evident că nu a fost o acţiune tratată cu seriozitate.

Încă o dată, diplomaţia ucraineană nu a fost eficientă. Nu avem încă experienţă în litigii internaţionale”, a mai spus Matvienko.  Parlamentarul Leonid Grach, de la Partidul Comunist, a vorbit direct de trădare. “Aceasta este o trădare a intereselor sociale şi teritoriale ale Ucrainei.

Este trădarea lui Iuşcenko, a guvernului, a întregii administraţii. Decizia Curţii a văduvit Ucraina de apele teritoriale. Potrivit previziunilor, se află petrol şi gaze”, a declarat el.

„Petrol pentru România, stânci pentru noi“

Presa ucraineană a explodat, practic, comentând cu furie decizia tribunalului de la Haga, dar mai ales faptul că autorităţile (Ministerul Afacerilor Externe şi Secretariatul Preşedinţiei) au prezentat eşecul drept o victorie. Sub titlul “Ruşine.

Românii ne-au confiscat platoul”, cotidianul de mare tiraj “Azi” scria ieri: “Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în istoria Ucrainei independente. Am pierdut, fără niciun război, mai bine de zece mii de de kilometri pătraţi din teritoriul nostru”.

“Dacă şi alte situaţii litigioase vor fi rezolvate în acelaşi mod, cum ar fi diferendul cu Rusia privind Marea Azov, zona noastră economică va intra de tot la apă”, scriau şi jurnaliştii de la “Gazeta po-kievski”, într-un articol intitulat “Petrol pentru România, stânci pentru noi”.

Cine exploatează primul

„Cine va începe primul activităţile de extracţie va fi şi cel care va obţine dividendele, indiferent de linia de delimitare”, susţine liderul parlamentar Oleg Bilorus, preşedintele Comisiei de afaceri internaţionale din Parlamentul de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite