Ucraina, pândită de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeri Horoşkovski, ministrul ucrainean de Finanţe, nu este prea îngrijorat
Valeri Horoşkovski, ministrul ucrainean de Finanţe, nu este prea îngrijorat

Ucraina este următoarea ţară, după Grecia, care este ameninţată să intre în incapacitate de paltă, consideră analiştii de la Agenţia Bloomberg.

Potrivit experţilor Bloomberg, Fondul Monetar Internaţional se îndoieşte că Ucraina va face faţă datoriei externe, care a atins cifra de 12 miliarde de dolari. Printre analişti sunt păreri contrare, mulţi văzând în această declaraţie un substrat politic.

Fondul Monetar Internaţional a blocat creditele către Ucraina încă din martie anul trecut pentru că Kievul nu îndeplinise condiţiile impuse de instituţia financiară internaţional cu sediul la Washington. Princiopalul punct cerut Ucrainei şi neîndeplinit viza creaştera tarifelor la energie pentru consumatori.

Guvernul ucrainean a refuzat, deoarece spera să obţină de la Moscova finanţele necesare pe seama unor reduceri la preţul gazului. Acest comportament al autorităţilor ucrainene, potrivit analiştilor Bloomberg, i-a neliniştit pe investitori. Dacă cooperarea dintre Kiev şi FMI nu se reia în viitorul apropiat, atunci scepticismul lor va creşte şi mai mult.

Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ar fi o soluţie

„Riscul de intrre în incapacitate de plată este determinat de câteva cauze. Una dintre ele este dacă toţi creditorii Ucrainei îi vor cere concomitent să le returneze banii. Şi mai mult va înrăutăţi situaţia dacă acest lucru va coincide ca timp cu rambursarea creditelor şi de către companiile mari din Ucraina.

Adică trebuie să coincidă câţiva factori. Această situaţie poate interveni peste câteva săptămâni sau poate fi depăşită în mod normal", susţine Aleksandr Karavaev, analist la Centrul de Studiere a spaţiului postsovietic, citat de Vocea Rusiei.

În Ucraina, cei mai mulţi experţi nu înclină să dramatizeze situaţia. Ei consideră că griva, în pofida vulnerabilităţii ei, se va menţine până la sfârşitul anului la un curs acceptabil. Şi ministrul ucrainean de Finanţe este convins că ţara nu este în pericol de faliment.

Comentând relatările mass-media străine, Valeri Horoşkovski a explicat că ţara se află deocamdată la un nivel sigur al datoriei externe, însă deja la limita lui.

Judecând după toate aparenţele, Kievul va reuşi să găsească o soluţionare temporară a problemelor sale financiare. Între timp, specialiştii încearcă să găsească o variantă radicală de ieşire din situaţia creată. Una dintre căile posibile pentru Ucraina, după părerea unor analişti, este de a accepta propunerea Rusiei ca Ucraina să intre în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite