Medvedev: Ucraina şi statele baltice îi glorifică pe foştii nazişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev: Ucraina şi statele baltice îi glorifică pe foştii nazişti
Medvedev: Ucraina şi statele baltice îi glorifică pe foştii nazişti

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a criticat astăzi Ucraina şi statele balticeLituania, Letonia şi Estonia, care, în opinia sa, îi glorifică pe "complicii naziştilor", informează AFP.

Cu două zile înainte de împlinirea a 70 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Medvedev a avut un discurs.

"În prezent suntem martorii anumitor tendinţe în orice caz stupefiante", a declarat Medvedev într-o intervenţia la canalul de televiziune Rossia din care Kremlinul a difuzat fragmente.

"Guvernele statelor baltice (Lituania, Letonia, Estonia) şi chiar şi cel al Ucrainei fac în prezent din foşti complici ai naziştilor eroi naţionali care s-au luptat pentru libertatea ţării lor", a spus Medvedev.

"Fireşte, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu adevărat, dar toată lumea coboară privirea în semn de ruşine, pentru a evita ca relaţiile să se deterioreze", a continuat preşedintele rus.

Moscova a criticat de mai multe ori Ucraina şi statele baltice, foste republici sovietice, pentru dorinţa de a reabilita grupuri anticomuniste care, în unele cazuri, au colaborat cu naziştii şi au comis atrocităţi împotriva evreilor.

Totodată, preşedintele rus a criticat cu vehemenţă şi o rezoluţie adoptată în iulie de Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a condamnat atât nazismul, cât şi stalinismul.

Medvedev a subliniat că această rezoluţie face Germania nazistă şi Uniunea Sovietică a lui Stalin "responsabile, în egală măsură, pentru al Doilea Război Mondial".

"Cu toată sinceritatea, este o minciună sfruntată", a comentat liderul de la Kremlin.

Cel de-al doilea război mondial a izbucnit pe 1 septembrie 1939, când Germania nazistă a invadat Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite