Ucraina îşi cosmetizează înfrângerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi verdictul Curţii Internaţionale de la Haga acordă, practic, României o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental, titlurile ziarelor din Ucraina prezentau, ieri, o situaţie cu mult "cosmetizată", lăsând pe dianafară amănuntele cele mai importante.

Ziariştii ucraineni au accentuat faptul că Insulei Şerpilor i-a fost recunoscut statutul de insulă, iar lungimea de coastă a Ucrainei va fi de trei ori mai mare decât a României. Amănunte nerelevante,  având în vedere că principalul obiect al disputei dintre cele două ţări a fost platoul continental din Marea Neagră, zona în care se află zăcămintele de gaze naturale şi petrol.

Un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat de “Kiev Post” şi Interfax, arată că "Înalta Curte de Justiţie a ONU a declarat oficial Insula Şerpilor ca fiind o insulă." Despre delimitarea platoului continental, însă, nu pomeneşte niciun cuvânt.

În schimb, experţii ucraineni, citaţi de agenţiile Rosbalt şi Unian, recunosc că Ucraina a pierdut în faţa României în disputa care urma să stabilească dacă Insula Şerpilor este o formaţiune stâncoasă sau insulă în sensul propriu al cuvântului şi astfel punct relevant în delimitarea spaţiilor maritime. În acelaşi timp, unii oameni politici de la Kiev afirmă că platoul continental nu prea îl interesează pe preşedintele Viktor Iuşcenko. Acesta speră, în opinia lor, că România, membră a NATO, va sprijini demersurile Ucrainei de a fi inclusă în Planul de acţiune în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică (MAP).

Consolarea: turism pe Insula Şerpilor


În plus, miniştri din cabinetul ucrainean nu privesc cu pesimism acest eşec al Kievului, remarcă agenţiile de presă citate. “Oricum, Insula Şerpilor este a noastră, iar crearea unei zone economice libere va ajuta la dezvoltarea turismului în insulă”, susţin aceştia. Conform estimărilor guvernului de la Kiev, crearea unei zone economice libere (un offshore) în Insula Şerpilor va permite atragerea unor investiţii de ordinul a 4 milioane de euro în decurs de un deceniu şi va contribui la crearea a 70 de locuri de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite