Ucraina apasă până la podea pedala naţionalismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a conserva „identitatea ucraineană” , autorităţile de la Kiev îi elimină din biblioteci pe Bulgakov şi Tolstoi. Pe fondul tensiunilor politice şi al relaţiilor din ce în ce mai reci cu Rusia, liderii „portocalii” de la Kiev caută tot felul de strategii pentru a intra din nou în graţiile electoratului.

Cea mai recentă directivă vine de la Ministerul Culturii de la Kiev, care intenţionează să-i elimine din biblioteci pe autorii care i-au ofensat, într-un fel sau altul, pe ucraineni.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Tina Peresunko, le-a explicat jurnaliştilor de la publicaţia „Segodnia”, că prin această măsură “se urmăreşte să se pună capăt popularizării ideologiei antistatale şi antiucrainene”. Peresunko a menţionat că vor fi considerate drept literatură şovină toate cărţile în care se elogiază regimul totalitar al lui Stalin, atitudinea jignitoare sau persiflantă la adresa statalităţii ucrainene, mentalităţii şi limbii ucrainene.

Reprezentanta Ministerului Culturii de la Kiev a mai afirmat că va fi trecută la index literatura în care, de pe poziţiile ideologiei comuniste, poporul rus este descris ca fiind mai progresist decât celelalte popoare din URSS. Decizia responsabililor de la Kiev a provocat reacţii dure în instituţiile culturale din Ucraina. Natalia Morozova, directoarea biblioteciii regionale din Vinniţa, s-a arătat surprinsă.

”În spiritul deciziei ministerului ar trebui să-i scoatem din circuit şi pe marii clasici, precum Mihail Bulgakov sau Lev Tolstoi, dar
s-au gândit oare responsabilii noştri că operele acestor autori fac parte din tezaurul literaturii universale”, a menţionat, indignată, şefa celei mai mari biblioteci din Vinniţa, într-o discuţie cu jurnaliştii de la Segodnia.

Lista neagră a “şovinilor”

Publicaţia ucraineană susţine că pe lista neagră a autorilor “şovini” s-ar afla Mihail Bulgakov, pentru că în romanul său “Garda Albă” a denaturat chipurile lui Simon Petliura şi luptătorilor ucraineni pentru independenţă, proslăvind ofiţerimea rusă imperială.

La fel de “vinovat” este şi Lev Tolstoi, pentru elogiul eroismului armatei ruse din romanul “Război şi pace” în lupta de la Borodino, împotriva lui Napoleon. Nu este “iertat” nici poetul Fiodor Tiutcev, care accentuează caracterul excepţional al ruşilor în versurile “Cu mintea Rusia-i de neînţeles”, menţionează jurnaliştii ucraineni.

Gestul autorităţilor de la Kiev vine în contextul în care noua coaliţie din Rada Supremă, formată din mişcarea proprezidenţială Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară, Blocul Iuliei Timoşenko (BIUT) şi Blocul Vladimir Litvin, şi-a propus elaborarea unor legi care să înăsprească pedepsele pentru separatism, în apărarea “identităţii ucrainene”.

În acordul semnat de liderii celor trei partide la loc de “frunte” se află întărirea capacităţii de apărare a ţării, înăsprirea pedepselor pentru separatism, consolidarea securităţii informaţionale a Ucrainei, dar şi apărarea indentităţii naţionale şi a identităţii spirituale.

Atac la cetăţenie

De menţionat că preşedintele Viktor Iuşcenko a dispus recent elaborarea unei legi conform căreia toţi ucrainenii cu dublă cetăţenie, mai ales cei care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse, să fie privaţi de cetăţenia ucraineană. Discuţii aprinse pe această temă au reizbucnit cu o nouă intensitate în Ucraina, după războiul din august dintre Rusia şi Georgia.

Atât Kievul, cât şi unele state occidentale şi-au exprimat temerea că autorităţile ruse acordă masiv cetăţenia rusă locuitorilor din Peninsula Crimeea, în scopul desprinderii acesteia de Ucraina, după modelul Osetiei de Sud.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite