Ucraina: Ianukovici, învingător în exit-poll-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici, dat învingător de exit-poll-uri, a susţinut o conferinţă de presă după închiderea urnelor
Liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici, dat învingător de exit-poll-uri, a susţinut o conferinţă de presă după închiderea urnelor

Primele sondaje la ieşirea de la urne îl dădeau câştigător, „la mustaţă“, pe liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici. Avansul faţă de Iulia Timoşenko se situează în marja de eroare: între trei şi cinci la sută. Echipa de campanie a Iuliei Timoşenko a avertizat că va contesta rezultatele alegerilor, reclamând grave nereguli în regiunea Doneţk, fieful rusofon al lui Viktor Ianukovici.

Liderul opoziţiei proruse din Ucraina, Viktor Ianukovici, ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din Ucraina, cu un avans de trei până la cinci puncte procentuale în faţa rivalei sale, Iulia Timoşenko, potrivit rezultatelor anunţate de trei institute de sondaje, realizate la ieşirea de la urne.

Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a obţinut 49,8 la sută din voturi faţă de 45,2 la sută atribuite premierului Iulia Timoşenko, potrivit institutului GfK Ucraina.

5,7% - împotriva ambilor candidaţi

Cinci la sută dintre alegători au votat „împotriva tuturor", opţiune prevăzută de legea electorală, potrivit aceluiaşi sondaj. Ianukovici ar fi câştigat cu 48,7 la sută din voturi faţă de 45,5 la sută pentru Timoşenko, potrivit altor două sondaje comandate de un colectiv de institute independente, între care Fundaţia pentru iniţiative democratice, şi de compania Savik Schuster Studios.

Timoşenko strigă „fraude"

În timp ce observatorii susţin că la alegerile pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale nu s-au înregistrat nereguli grave, care să prejudicieze rezultatele, stafful Iuliei Timoşenko a anunţat, ieri seară, că, dimpotrivă, au fost fraude. Tabăra „muzei Revoluţiei Portocalii" i-a acuzat pe oamenii lui Ianukovici de „banditism şi terorism".

Şeful de campanie al premierului Timoşenko, Aleksandr Turcinov, a declarat că în Doneţk, estul Ucrainei, alegătorii au fost plătiţi pentru a vota un anumit candidat şi s-au înregistrat cazuri de voturi multiple. Mâna dreaptă a premierului Iulia Timoşenko a declarat după primele exit-poll-uri că este „prea devreme pentru a desemna un învingător".

„A fost unul dintre scrutinele cele mai murdare" din Ucraina, s-a plâns el. Turcinov a precizat că Timoşenko va contesta rezultatele votului în această regiune, aşa cum s-a întâmplat şi după scrutinul prezidenţial din 2004, când în urma protestelor de stradă s-a organizat un al treilea tur de scrutin. Atunci, Ianukovici a pierdut în favoarea actualului preşedinte, Viktor Iuşcenko.

Turcinov susţine că secretarul unei comisii electorale din regiunea Ivano-Frankivsk (vest) a murit apărând urna cu buletinele de vot de atacatori neidentificaţi.

Ministerul de interne a anunţat că omul a murit în urma unui atac cardiac, în afara secţiei de votare.

Nici tabăra lui Ianukovici nu va sta cu mâinile în sân. Pentru astăzi sunt anunţate manifestaţii în Kiev, la care sunt aşteptate 50.000 de simpatizanţi. Ministerul de Interne a anunţat că a suplimentat numărul poliţiştilor care vor asigura ordinea publică în capitală.

Protest pentru 16 euro pe zi

Dar atmosfera din Ucraina nu mai este cea din 2004. Oamenii au devenit mai cinci şi mai pragmatici, dezamăgiţi de ceea ce s-a ales de idealurile „Revoluţiei Portocalii". Lidia Karpenko, o ingineră de 59 de ani, a votat pentru Iulia Timoşenko, dar acum, în ciuda apelurilor făcute de actualul premier de a ieşi în stradă în caz de fraudă, s-ar gândi de mai multe ori înainte de a face acest lucru.

Andri Tarnevski din Lvov, care a votat tot pentru Timoşenko, mărturiseşte că, dacă vor fi manifestaţii în capitală, va merge şi el, nu pentru a o sprijini pe Timoşenko sau pe Ianukovici, ci doar dacă va primi cel puţin 200 de grivne pe zi (16 euro).

În estul ţării, la Doneţk, fortăreaţa electorală a lui Ianukovici, este aceeaşi stare de spirit. „Bineînţeles că această scorpie va reuni jumătate din Kiev (...) Îi va plăti bine pe oameni şi aceştia vor merge - eu aş merge să protestez la această manifestaţie pentru 150 de grivne», susţine Oleg, un student în vârstă de 21 de ani.

Ce spun observatorii români din Ucraina

România a avut doi observatori la alegerile prezidenţiale de ieri din Ucraina: deputaţii PD-L de Iaşi Petru Movilă şi Cristina Dobre. „Alegerile din Ucraina sunt deosebit de importante pentru România, deoarece Ucraina este stat vecin cu noi şi ne dorim ca în vecinătatea noastră să existe stabilitate politică şi economică.

În al doilea rând, ne dorim să avem o colaborare bună cu Ucraina deoarece dezvoltăm numeroase proiecte transfrontaliere, proiecte comunitare şi culturale în comunităţile româneşti de acolo", spune Petru Movilă. Deputatul a fost trimis ca observator OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) în regiunea Odessa, unde există o importantă comunitate de români. Petru Movilă a declarat pentru „Adevărul" că, din punct de vedere tehnic şi administrativ, votul s-a desfăşurat fără mari probleme în regiunea Odessa.

Nu au existat incidente majore, ci doar câteva izolate: cetăţeni care încercau să voteze deşi nu erau trecuţi pe liste ori care doreau să voteze cu altceva decât paşaportul (care funcţionează pe post de carte de identitate la alegeri).

Potrivit aceluiaşi deputat, în regiunea Odessa nu erau de aşteptat mişcări de stradă de amploare după vot. „Ne dorim ca viitorul preşedinte al Ucrainei să fie nu neapărat prietenos, amabil, ci corect în relaţia cu România. Să fie un preşedinte al dialogului", spune Petru Movilă.

El a adăugat că Ucraina are încă multe „restanţe" faţă de România şi faţă de comunităţile de români: şcoli în limba maternă, biserici, Institutul Cultural de la Kiev (care ar trebui redeschis), statuia lui Ştefan cel Mare de la Cernăuţi şi bustul lui Eminescu de la Odessa, care aşteaptă încă avizul autorităţilor.

Striptease la urne

O grupare feministă a organizat un protest în secţia de votare din Kiev, unde era aşteptat Viktor Ianukovici. Dezbrăcate până la brâu, cele patru femei au scandat: „Destul cu abuzurile în ţară! Suntem pentru alegeri corecte". Acestea au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite