Iuşcenko: Ucraina are acum de ales între Europa şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a declarat marţi, într-un interviu acordat Reuters, că viitoarele alegeri din Ucraina vor decide dacă ţara revine la trecutul totalitarist şi dominat de Moscova sau optează pentru un viitor democratic în Europa.

Iuşcenko i-a acuzat pe cei doi mari rivali ai săi, premierul Iulia Timoşenko şi liderul opoziţiei Viktor Ianukovici, că sunt oameni ai Kremlinului înfometaţi după putere.

"Fie Ucraina va reveni la ziua de ieri, fie va continua pe calea europeană, continuând politicile democratice, fiind demnă să devină un partener european, să fie indepenentă", a declarat Iuşcenkoo.

Ucraina şi-a declarat independenţa de şase ori în ultimul secol şi a pierdut-o de cinci ori, a reamintit Iuşcenko. "Nu vreau să o pierdem pentru a şasea oară", a subliniat preşedintele.

Conflictul dintre Iuşcenko şi Timoşenko a blocat guvernul ucrainean şi l-a transformat pe preşedinte, eroul revoluţiei portocalii din 2004, într-o ţintă sigură, în cădere liberă în sondaje. Patru funcţii importante din Cabinet sunt vacante şi chiar şi alegerile au deveni subiect de conflict, după ce Parlamentul le-a convocat pentru octombrie, iar premierul a cerut schimbarea deciziei.

Însă, în pofida conflictelor politice şi economice, Iuşcenko nu a părut deloc să regrete ceva, în interviul de 80 de minute pentru Reuters. El a vorbit despre realizările sale, a respins orice sugestie că ar fi dezamăgit populaţia prin bilanţul său şi a spus că va candida pentru realegere. "Fie votezi pentru o ţară în care Ianukovici va fi preşedinte pe viaţă, iar Timoşenko premier pe viaţă, fie votezi pentru un stat democratic, în care Iuşcenko va fi preşedinte şi va exista un premier democratic", a subliniat el.

Punându-se în rolul de părinte al naţiunii, preşedintele a enumerat printre succesele sale consolidarea democraţiei, atragerea de investiţii şi creşterea economică. "În ultimii patru ani, poporul ucrainean a primt un vaccin puternic împotriva atitudinii totalitariste, împotriva violenţelor", a sous Iuşcenko.

El şi-a exprimat optimismul în legătură cu viitorul Ucrainei, în pofida crizei economice şi riscului unui nou război al gazului. "Nu există garanţii că astfel de şantaje în domeniul gazului nu se vor repeta", a spus Iuşcenko.

Întrebat dacă premierul este candidatul Kremlinului la viitoarele alegeri, Iuşcenko a spus: "Dacă vorbim despre o listă de politicieni care folosesc sau vor folosi serviciile acestor guverne despre care vorbiţi, atunci numele lui Timoşenko va fi mereu pe acea listă".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite