Medvedev: prăbuşirea URSS a fost un şoc mare pentru ruşi, dar nu catastrofa secolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev: prăbuşirea URSS a fost un şoc mare pentru ruşi, dar nu catastrofa secolului
Medvedev: prăbuşirea URSS a fost un şoc mare pentru ruşi, dar nu catastrofa secolului

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat că dezmembrarea URSS-ului a fost "un mare şoc" pentru cetăţenii săi, însă a refuzat să califice acest eveniment drept "cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul al XX-lea", aşa cum a făcut predecesorul său Vladimir Putin, relatează AFP.

"Prăbuşirea URSS este un mare şoc pentru toţi cei care au trăit în fosta URSS", a declarat Medvedev într-un interviu acordat Der Spiegel, al cărui text a fost publicat astăzi de Kremlin.

Într-un discurs rostit în 2005, când era preşedinte al Rusiei, Putin a declarat că prăbuşirea URSS a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică" din secolul al XX-lea.

"Cel de-al Doilea Război Mondial nu este o catastrofă mai puţin gravă a secolului al XX-lea şi nici o tragedie mai puţin importantă în ceea ce priveşte consecinţele", a apreciat Medvedev.

Întrebat despre existenţa unor divergenţe ideologice în echipa pe care o formează cu Putin, devenit premierul său, Medvedev a răspuns că nu trebuie să fie identici, asemeni membrilor Biroului Politic al Partidului Comunist din URSS. "În ceea ce ne priveşte pe mine şi pe Vladimir Putin, nu aş vrea să începem să ne considerăm lideri ai unei epoci avansate a Politburo (Biroul Politic - n.red.), care stăteau la tribuna Mausoleului (lui Lenin din Piaţa Roşie - n.red.) îmbrăcaţi cu haine şi şepci la fel", a declarat el.

În ceea ce priveşte rolul jucat de Mihail Gorbaciov, apreciat în Occident drept cel care a pus capăt Războiului Rece, Medvedev a subliniat că "majoritatea cetăţenilor (ruşi - n.red.) leagă căderea (URSS - n.red.) de activitatea sa". "Subiectiv, mulţi oameni s-au simţit atunci victime, privaţi de ţara lor, este un fapt", a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite