UPDATE Alegeri Bulgaria: Opoziţia condusă de Boiko Borisov a câştigat parlamentarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarii au votat astăzi pentru alegerea noului Parlament, prima oară după aderarea ţării la Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor a trei exit-polluri, partidul de opoziţie de centru-dreapta GERB, condus de primarul Sofiei Boiko Borisov, a câştigat alegerile, fără a obţine însă majoritatea absolută în Parlamentul cu 240 de locuri.

Cei 6, 8 milioane de alegători bulgari au votat până la ora 19.00. Din cele 240 de locuri în Parlament, 31 sunt alese, în premieră, prin vot uninominal, iar restul de 209 vor fi distribuite proporţional, pe liste. În cursa electorală sunt înscrise 18 forţe politice.

image

Eterna şi fascinanta Bulgarie
George Rădulescu

Mai citeşte şi:
Corupţie electorală în Bulgaria
Bulgaria îşi alege duminică Parlamentul. Există riscul organizării unor alegeri anticipate
Sărăcia face ca un sfert dintre bulgari să-şi văndă voturile
Bulgaria verifica toti posesorii de Bentley pentru posibile cazuri de evaziune fiscala

UPDATE 22.48 Primarul Sofiei, Boiko Borisov, a confirmat că va fi viitorul prim-ministru al Bulgariei. Întrebat de ziariştii din bTV dacă el va conduce viitorul guvern, Borisov a declarat că orice alt răspuns ar însemna că nu doreşte să-şi asume răspunderea, potrivit Agerpres.

Primarul Sofiei, al cărui partidul GERB câştigă detaşat alegerile legislative, a spus că viitorul guvern trebuie format cât mai repede.

UPDATE 20.12
GERB a câştigat alegerile legislative din Bulgaria, devansându-i pe socialiştii premierului în exerciţiu Serghei Stanişev, fără a obţine însă majoritatea absolută în Parlamentul cu 240 de locuri, potrivit rezultatelor a trei exit-polluri.

  • partidul GERB al lui Borisov este creditat cu 38,5 la sută până la 41,8 la sută din voturi, în timp ce socialiştii din PSB s-au clasat pe locul al doilea
  • partidul minorităţii turce MDL a obţinut între 11,3 şi 13,5 la sută,, ultranaţionaliştii din Ataka între 8,8 şi 9,2 la sută, iar Coaliţia Albastră, potenţial partener al GERB, între 7,5 şi 8,2 la sută
  • populiştii din RZS şi partidul de dreapta Leader au trecut pragul de 4 la sută


Previziuni

Potrivit unei estimări a repartizării mandatelor, difuzate de institutele Alpha Research şi Sova-Harris, partidul de centru-dreapta GERB ar obţine între 115 şi 117 locuri din totalul de 240 ale Parlamentului, PSB între 39 şi 42, MDL între 29 şi 35, Ataka 20-21, Coaliţia Albastră 17, iar RZS zece

Potrivit ultimelor sondaje, opoziţia de centru-dreapta GERB a primaruui Sofiei, Boiko Borisov, se va clasa pe primul loc, cu peste 30% din voturi. Socialiştii premierului în exerciţiu, Serghei Stanşiev, ar urma să devină a doua forţă politică din ţară, cu aproximativ 20% dintre alegători. Pe poziţia a treia s-ar clasaMişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi  a minorităţii turce (MDL), cu preste 10%, fiind urmaţi de  şi de ultranaţionaliştii din Ataka, cu aproximativ 10%.

Alte patru formaţiuni, printre care Coaliţia Albastră, partener al GERB în Partidul Popular European, au şanse să depăşească pragul de 4% din voturi necesare pentru a obţine un mandat în Parlament: Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Progres, al fostului rege Simeon, partidul Lider, care se afişează drept un partid al mediului de afaceri, şi populiştii de la "Ordine, legalitate şi justiţie".

Există riscul organizării alegerilor anticipate

Experţii sunt de părere că, în condiţiile în care nici opoziţia, nici socialiştii aflaţi la putere nu vor obţine majoritatea, potrivit sondajelor, formarea unui guvern va fi dificilă şi va duce chiar la un impas politic în plină criză economică. În aceste condiţii, noi alegeri ar putea fi  convocate în toamnă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite