UPDATE Putin: Livrările de gaz spre Europa ar putea fi sistate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrările de gaze rusesc pe teritoriul Ucrainei, către Europa, ar putea fi sistate în iunie sau iulie, a anunţat premierul rus Vladimir Putin, informează AFP. Putin a avertizat că Ucraina va fi nevoită să sustragă din gazul destinat europenilor, dacă în vară nu va umple depozitele subterane. Problemele Ucrainei din domeniul energetic ar putea duce la oprirea tranzitului de gaz în Europa încă de la sfârşitul lunii iunie, a spus pr

UPDATE: Ucraina va găsi banii necesari pentru a plăti gazul rusesc livrat în luna mai, a dat asigurări miercuri ministrul energiei Iuri Prodan, potrivit AFP.

"Ne rămân 500 de milioane de dolari de plătit. Avem încă timp până în 7 iunie (data limită pentru plata facturii pe mai - n.red.) şi cred că vor fi găsiţi bani", a declarat el, citat de Interfax.

El a spus că astfel de declaraţii din partea Moscovei sunt frecvente, deşi Ucraina îşi plăteşte mereu factura la timp.

Ucraina va fi nevoită să sustragă gaz din sistemul de trazit, dacă în vară nu va umple depozitele subterane cu combustibil,  a avetizat Vladimir Putin, în contextul în care Kievul are probleme în a-şi plăti factura la gaz. "Aş vrea să atrag atenţia că dacă depozitele subterane nu vor fi umplute, Ucraina va fi nevoită să sustragă gaz din conductă", a spus el. "Va fi nevoită, chiar nu poate fi condamnată pentru aceasta", a subliniat el

Rusia nu intenţionează să profite de problemele pe care le are Ucraina la efectuarea plăţilor pentru gaz, dar nici nu poate să-l achite în locul Kievului, a mai spus Putin la conferinţa de presă de la Helsinki, potrivit RIA Novosti, citată de NewsIn.

El a subliniat că din cauza crizei, toate economiile lumii au de suferit. "De aceea, nu ar trebui să ne bucurăm de dificultăţile Ucrainei cu efectuarea plăţilor pentru produsul primit de la noi. Dar nu putem să plătim tot noi pentru acesta", a spus el. Putin a subliniat că la prima abatere de la efectuarea plăţilor, Gazprom are dreptul să ceară plata în avans părţii ucrainene. "Din moment ce nu vor fi efectuate plăţile în avans nu va fi nici gaz", a spus el. Putin a adăugat că Gazprom va furniza exact cantitatea de gaz care va fi achitată.

De câteva săptămâni deja, Moscova repetă că există ameninţarea unei noi întreruperi a livrărilor sale către Ucraina, după criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de două săptămâni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite