UPDATE Israelul condamnă aprobarea raportului Goldstone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat vineri o rezoluţie iniţiată de palestinieni prin care aprobă raportul Goldstone, în care sunt denunţate crime de război comise atât de Israel, cât şi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în cursul ofensivei israeliene din Gaza din decembrie-ianuarie 2008-2009, informează agenţiile internaţionale.

UPDATE Israelul a condamnat vineri adoptarea de către Consiliul ONU pentru drepturile omului a raportului Goldstone, apreciind că acesta este un obstacol în procesul de pace în Orientul Mijlociu şi va încuraja terorismul în lume.

Avigdor Lieberman, ministrul de externe israelian, a apreciat că adoptarea raportului ar putea avea consecinţe pe termen îndelungat.

Adoptarea acestei rezoluţii de către Consiliu împiedică eforturile pentru protejarea drepturilor omului conform legislaţiei internaţionale şi eforturile pentru promovarea păcii în Orientul Mijlociu. Rezoluţia este o încurajare pentru organizaţiile teroriste din lumea întreagă şi minează pacea mondială, se menţionează într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe israelian.

Mai citeşte şi:


25 din cele 47 de ţări au sprijinit rezoluţia, 6 au respins-o şi 11 s-au abţinut.

În consecinţă, documentul este adoptat, a declarat preşedintele Consiliului.

Controversata rezoluţie a criticat dur Israelul pentru că nu a reuşit să coopereze cu misiunea Naţiunilor Unite condusă de juristul din Africa de Sud, Richard Goldstone. Atât Israelul, cât şi Hamas au respins acuzaţiile din raportul Goldstone, care este însă mult mai critic la adresa statului israelian.

Documentul cere Consiliului de Securitate al ONU să transfere dosarul conflictului de iarna trecută Curţii Penale Internaţionale dacă israelienii şi palestinienii vor eşua să investigheze singuri abuzurile semnalate.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului s-a reunit începând de joi, după o sesiune extraordinară convocată la cererea Autorităţii Naţionale Palestiniene, cu susţinerea grupului arab Organizaţia Conferinţei Islamice, a statelor nealiniate şi a ţărilor africane majoritare în cadrul Consiliului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite