UPDATE Barroso a fost reales la şefia Comisiei Europene cu mai puţine voturi ca în 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Barroso a fost reales la şefia Comisiei Europene cu mai puţine voturi ca în 2004
UPDATE Barroso a fost reales la şefia Comisiei Europene cu mai puţine voturi ca în 2004

Preşedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a fost reales miercuri pentru un al doilea mandat cu o majoritate confortabilă: 382 de voturi pentru, 219 împotrivă şi 117 abţineri.

Citiţi şi:


Imediat după ce a fost ales, Barroso le-a mulţumit parlamentarilor europeni pentru "încrederea enormă" pe care i-au acordat-o. El a amintit că partidul său este Europa şi şi-a luat angajamentul să depună eforturi pentru "o Europă puternică, liberă şi solidară".

Barroso nu a reuşit să obţină un număr de voturi comparabil cu cel din 2004 (413 sufragii) sau cu cel primit de predecesorul său, Romano Prodi, în 1999 (392).

Barroso a făcut obiectul a numeroase critici după primul său mandat. Adversarii săi îi reproşează că se află sub influenţa statelor mari şi că nu apără suficient interesul general european. Stânga îl acuză şi că, din cauza convingerilor sale liberare, a reacţionat greu la criza financiară şi că a refuzat mult timp să pledeze în favoarea unei consolidări a reglementărilor financiare.      

Barrosoa fost susţinut de grupul Partidului Popular European (PPE, 265 de eurodeputaţi), care l-a şi propus pentru un al doilea mandat, de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE, 84 eurodeputaţi) şi de Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 54 de membri).

De partea cealaltă, Verzii (55 de membri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL, 35 de membri) şi Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD, 32 membrii) sunt în mod declarat împotriva candidaturii lui Barroso.

În ce priveşte al doilea grup ca mărime din PE, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, 184 eurodeputaţi), a anunţat marţi seară prin liderul său Martin Schulz că membri ei se vor abţine de la vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite