UE îşi deschide porţile pentru Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ivanov (stânga), şi Gheorghi Părvanov, au ridicat, simbolic, bariera dintre cele două state
Gheorghe Ivanov (stânga), şi Gheorghi Părvanov, au ridicat, simbolic, bariera dintre cele două state

Sârbii, macedonenii şi muntenegrenii pot circula fără vize prin statele din Spaţiul Schengen. De această facilitate beneficiază doar cei care posedă paşapoarte biometrice, ceilalţi vor avea în continuare nevoie de vize.

„Uşa Europei este deschisă", titra ziarul muntenegrean, „Pobjeda". "Această zi este foarte importantă pentru noi, deoarece în urmă cu 20 de ani cetăţenii fostei Iugoslavii erau singurii din estul Europei care puteau circula relativ liber în Europa. Iată însă că suntem aproape ultimii care recapătă acest drept, a declarat pentru Agerpres Boban Ivanovici, profesor la o şcoală din Podgorica.

Noul regim se va aplica pentru toţi deţinătorii de paşapoarte biometrice. Aceştia pot călători în spaţiul Schengen maximum 90 de zile într-o perioadă de şase luni. Persoanele care nu deţin un paşaport biometric şi locuitorii din Kosovo ce dispun de un paşaport sârbesc eliberat de Directoratul pentru coordonare din Belgrad vor fi obligate să obţină în continuare vize. Aceeaşi regulă se aplică şi persoanelor care intenţionează să lucreze o perioadă scurtă şi care vor să rămână în spaţiul Schengen mai mult de 90 de zile. Ei vor avea nevoie de vize şi de permise de muncă.

Graniţele, luate cu asalt

La Skopje, capitala Macedoniei, Primăria oraşului a organizat un concert în piaţa centrală, iar la Belgrad, 50 de cetăţeni , majoritatea tineri, au părăsit oraşul pentru o călătorie prin mai multe oraşe europene. Selectaţi prin intermediul concursului „Europa pentru toţi", ei vor vizita Bruxellesul, Roma, Berlinul şi la Parisul. O altă ceremonie a avut loc la Subotica, localitate nu departe de graniţa cu Ungaria. De acolo, un grup de cetăţeni, în frunte cu ministrul de Externe sârb, Vuk Jeremici, a plecat spre ţara vecină. „Aceasta este o victorie a cetăţenilor Serbiei", a declarat Jeremici, înainte să traverseze frontiera, la scurt timp după miezul nopţii.

Preşedintele macedonean, Gheorghe Ivanov, a fost unul dintre primii cetăţeni ai acestei ţări care a vizitat Bulgaria fără să aibă nevoie de viză. El a fost aşteptat sâmbătă la punctul de trecere de frontiera Deve Bair-Ghiueşevo, pe unde a intrat în statul vecin legitimându-se cu un paşaport biometric. Aici a fost întâmpinat de omologul său bulgar, Gheorghi Părvanov. Cei doi preşedinţi au marcat apoi evenimentul în oraşul bulgar Bansko. Primul sârb care a trecut fără viză graniţa în România a fost Filip Kalnak, student din Vrsac.

Albania şi Bosnia mai aşteaptă

Sârbii, macedonenii şi muntenegrenii au putut beneficia de această facilitate deoarece autorităţile din ţările lor au îndeplinit condiţiile fixate de Bruxelles: introducerea paşapoartelor biometrice, întărirea controalelor la frontiere, intensificarea luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate, notează AFP.

În schimb, Albania şi Bosnia au întâziat punerea în practică a acestor cerinţe, iar oficialii europeni le-au mai dat un termen pentru a duce la capăt aceste reforme până în vara lui 2010.

Turcia e supărată

Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, a cerut sâmbătă Uniunii Europene să permită circulaţia fără vize şi pentru cetăţenii ţării sale.

„Este inacceptabil că anumitor state din Balcani, care se află în stadiile iniţiale ale procesului de aderare şi nu au început negocierile, li s-a acordat privilegiul Schengen, în timp ce Turciei, care a atins un anumit nivelul în relaţiile cu UE, nu", a declarat şeful diplomaţiei de la Ankara, într-o conferinţă de presă. „Vom urmări îndeaproape acest subiect de acum înainte", a adăugat Davutoglu.

Turcia a lansat negocierile de aderare la UE în 2005, dar nu a fost inclusă în regimul Schengen, care permite libera circulaţie a persoanelor. Oficialii turci şi-au exprimat frecvent nemulţumirea faţă de ceea ce ei consideră a fi ritmul lent al negocierilor.

Serbia îşi depune candidatura la UE

Serbia îşi va depune, mâine, la Stockholm, candidatura la Uniunea Europeană, a anunţat ieri televiziunea naţională RTS, care citează o sursă din cadrul preşedinţiei sârbe. RTS l-a citat de asemenea pe premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, care a afirmat că „Belgradul a făcut un pas istoric hotărând să îşi depună candidatura".

„Îl voi primi cu plăcere pe preşedintele sârb, Boris Tadici, la Stockhlom, la 22 decembrie, când cererea de candidatură va fi depusă oficial", a adăugat Reinfeldt. Serbia face acest demers în pofida avertizărilor care i-au fost adresate în ultimele săptămâni de mai multe state membre cu privire la riscurile unei candidaturi premature, scrie AFP.

Aceasta este prima etapă pe care trebuie să o parcurgă o ţară care doreşte să se alăture Uniunii. Preşedinţia UE trebuie apoi să transmită această solicitare către statele membre, care decid, în unanimitate, să o comunice spre avizare Comisiei Europene.

Umor slav

„Ultimul care pleacă să stingă lumina", acesta este numele unui grup de pe Facebook, la care s-au înscris aproape 40.000 de sârbi. Acelaşi nume există şi în Macedonia, dar numărul membrilor este de doar 4.000. În schimb, macedonenii au adăugat încă o recomandare: „să ia şi becul, ca să nu-l fure cineva".

Paşaportul sârbesc, la mare căutare în Kosovo

Kosovarii au stat independent, dar nu şi libertatea de a călători

Kosovarii au stat independent, dar nu şi libertatea de a călători

În timp ce sârbii, macedonenii şi muntenegrenii circulă liberi prin Europa, kosovarii se uită cu invidie şi „caută soluţii" pentru a intra în posesia unui paşaport biometric sârbesc.

În ciuda regulilor fixate de Bruxelles, care interzice Belgradului să emită astfel de documente kosovarilor, mulţi nu ezită să dea sume importante pentru a se înregistra fraudulos în registrele civile din Serbia, primul pas, esenţial, pentru a obţine un paşaport al ţării care contestă independenţa provinciei Kosovo, scrie publicaţia „Courrier du Kosovo". Arben H, cu toate că ar prefera orice alt act decât cel sârbesc, spune că deocamdată acesta este cea mai bună opţiune pentru a emigra în Europa Occidentală.

Eforturi şi bani

„Încerc să intru în posesia unui paşaport biometric sârbesc pentru a putea circula liber prin Europa, unde am familia", a declarat tânărul care a eşuat în tentativa de a se înregistra ca rezident în Novo Pazar, din sud-estul Serbiei. Dar nu a renunţat. A recurs la traficanţii locali, cărora le-a dat o parte din banii pe care i-au cerut, iar restul sumei când îi vor aduce paşaportul. În ciuda închiderii biroului administraţiei paralele sârbe care elibera paşapoarte sârbilor de pe teritoriul Kosovo, există încă reţele de traficanţi de documente de identitate între Serbia şi noul stat independent.

Consilierul ministrului de Interne kosovar, Fisnik Rexhepi, spune că ministerul în care activează nu dispune de informaţii în acest sens şi că poliţia sârbă ar trebui să anunţe dacă află despre aşa ceva pentru ca Priştina să demareze anchete. Kosovo a eliberat până în prezent 600.000 de paşapoarte, care nu sunt însă recunoscute de multe state. În plus, cu aceste documente nu poţi circula fără viză în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite