UE încă nu ştie pe cine ar trebui să sune Obama, pentru a vorbi cu Europa / AFP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE şi-a desemnat ieri primul preşedinte şi ministrul de externe, însă liderii europeni nu ştiu încă foarte bine pe cine ar trebui să sune preşedintele american, dacă vrea să discute cu Europa, relatează AFP.

Întrebaţi dacă ştiu pe cine ar putea să sune Obama, dacă are nevoie, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, noul preşedinte stabil al Uniunii Herman Van Rompuy şi noua şefă a diplomaţiei, Catherine Ashton, au răspuns ... printr-o tăcere stânjenitoare de mai multe secunde.

"Aştept cu nerăbdare primul telefon", a spus, în cele din urmă, premierul belgian în exerciţiu.

Barroso a încercat să facă o demonstraţie de pedagogie, amintind că Henry Kissinger a fost cel care a întrebat, la un moment dat: "Pe cine sun, dacă vreau să vorbesc cu Europa?". Iar "Kissinger era secretar de stat", a subliniat preşedintele CE. "Deci, dacă Hillary Clinton vrea să sune pe cineva în Europa în prezent, o va suna pe Cathy (Ashton - n.red.)", a adăugat el.

Însă noul Înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe a păstrat tăcerea.

Iar întrebarea pusă de un jurnalist, pe cine ar suna Obama, rămâne fără răspuns.

Nici cancelarul german Angela Merkel, căreia i-a fost adresată aceeaşi întrebare într-o conferinţă de presă, nu a fost mai exactă. Obama "îl va suna pe cel care trebuie să vorbească pentru UE, adică pe Herman Van Rompuy sau pe Catherine Ashton", a răspuns ea. "Am încredere că nu vor spune prostii", a adăugat cancelarul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite