UE analizează mijloacele prin care ar putea ajuta opoziţia siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bashar al-Assad, președintele Siriei
Bashar al-Assad, președintele Siriei

Miniştrii europeni ai afacerilor externe se întâlnesc, vineri, în Cipru pentru a explora mijloacele prin care ar putea ajuta opoziţia siriană să implementeze o tranziţie politică, având în acelaşi timp în vedere şi criza umanitară din această ţară.

Miniştrii sunt aşteptaţi spre sfârşitul dimineţii (09:30 GMT) pe insula mediteraneană, situată la circa o sută de kilometri de coastele siriene. Siria, dar şi negocierile cu Iranul din dosarul nuclear, se află pe ordinea de zi a acestei reuniuni informale ce se va desfăşura într-un complex hotelier de lux la Paphos.

Europa, vârf de lance în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva regimului Bashar al-Assad, face apel de mai multe luni la preşedintele sirian să cedeze puterea către un guvern de tranziţie, o poziţie ce se loveşte în Consiliul de Securitate de veto-ul Rusiei şi Chinei, în timp spirala violenţei continuă să se dezvolte pe teren, scrie Agerpres.

Moscova rămâne inflexibilă: în contextul în care ţările arabe tocmai i-au cerut Damascului să înceteze "imediat" violenţele, preşedintele rus Vladimir Putin, aliat fidel al regimului, le-a solicitat, joi, naţiunilor occidentale şi arabe să "îşi modifice poziţia" asupra Siriei, denunţând eşecul intervenţiilor lor în alte ţări, precum Irakul.

La Londra, din contră, preşedintele francez Francois Hollande şi şeful guvernului britanic David Cameron au pledat pentru "accelerarea tranziţiei politice" în Siria şi pentru ajutarea forţelor de opoziţie să se organizeze într-un guvern care să poată fi recunoscut drept reprezentant al poporului sirian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite