UE a ales un telefonist în loc de preşedinte - presa bulgară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul bulgar Trud scrie în paginile de astăzi că prin alegerea lui Herman Van Rompuy în funcţia de preşedinte al Uniunii Europene a fost ales cineva care să răspundă la telefon cu formula: aşteptaţi o clipă să vă fac legătura cu Frau Merkel, sau cu Monsieur Sarkozy!.

Analistul politic bulgar Andrei Raicev pleacă de la celebrul comentariu al lui Henry Kissinger, care a spus că nu are de unde să ştie care este părerea Europei, pentru că aceasta nu are un număr de telefon. De acum înainte, Europa va avea un număr de telefon, la care însă nu va răspunde o persoană cu o putere reală, ci un telefonist, afirmă Raicev, citat de Agerpres.

Alegerea lui Herman Van Rompuy nu este însă deloc o scăpare neintenţionată, ci o decizie foarte bine gândită din partea şefilor celor mai mari state europene care vor să-şi păstreze influenţa. În opinia lui Raicev, cea mai importantă concluzie după această decizie este că, într-o lume care se schimbă fără încetare, Europa alege status quo. În opinia lui Raicev, Uniunea Europeană are două alternative: să integreze repede Rusia şi Turcia, ori să înceapă să-şi piardă influenţa.

Este un mare păcat că Bulgaria, a 12-a ţara ca mărime din Uniune, nu participă cu nimic la discuţiile despre viitorul UE. Guvernul se gândeşte doar la fondurile europene, în timp ce publicul larg nu discută decât despre salariul comisarului european din Bulgaria, mai scrie Andrei Raicev.

Alegerea lui Herman Van Rompuy şi a dnei Catherine Ashton doar va întări rolul statelor în politica Uniunii Europene, comentează şi cotidianul Dnevnik. După anunţarea nominalizărilor pentru posturile de preşedinte şi ministru de externe ai Uniunii, criticii Tratatului de la Lisabona care se temeau că statele şi-ar putea pierde suveranitatea în favoarea comunităţiii pot să răsufle uşuraţi. Cei doi sunt necunoscuţi şi nu sunt foarte populari nici în propriile sale state. Merkel şi Sarkozy au mizat pe un preşedinte al Uniunii care niciodată nu-i va pune în umbră, şi şi-a păstrat influenţa şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care este mult mai popular în plan internaţional decât Van Rompuy şi Ashton.

Ieri, fostul ministru delegat francez pentru afacerile europene, socialistul Pierre Moscovici, a criticat numirea britanicei Catherine Ashton în fruntea diplomaţiei europene, apreciind că englezoaica este "incompetentă"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite