UE vizitează America Latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La summitul Europa-America de Sud de la Lima vor participa peste 50 de lideri din cele două regiuni Summitul Uniunea Europeană-America Latină şi Caraibe va debuta pe 16 mai, dar protestele

La summitul Europa-America de Sud de la Lima vor participa peste 50 de lideri din cele două regiuni

Summitul Uniunea Europeană-America Latină şi Caraibe va debuta pe 16 mai, dar protestele şi atacurile verbale între participanţi au început deja.

Peste 6.000 de poliţişti din Lima şi din alte regiuni peruane au ieşit pe străzi pentru a decongestiona traficul, pregătindu-se totodată şi pentru eventualele proteste.

Peste 50 de lideri din Europa, America Latină şi Caraibe sunt aşteptaţi să abordeze probleme diverse, de la comerţ, schimbări climatice sau criza alimentară globală.

Cancelarul german, Angela Merkel, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, sau preşedintele sloven, Danilo Turk, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, precum şi ceilalţi lideri europeni speră să-i convingă pe colegii lor din Brazilia, Argentina, Venezuela, Mexic şi alte state din regiune să se alăture luptei împotriva schimbărilor climatice.

Interesele germane

Cancelarul Angela Merkel şi-a început de ieri turneul în zonă, conducând o delegaţie ce include şefii mai multor companii germane, interesate de întărirea cooperării economice cu ţările Americii Latine. Bodo Liesenfeld, preşedintele Asociaţiei pentru Afaceri cu America Latină, a declarat pentru agenţia "DPA", că se aşteaptă ca Merkel să negocieze eliminarea unor restricţii privind comerţul cu ţările din regiune.

Liesenfeld a mai precizat că relaţiile comerciale nu ar trebui să fie afectate de faptul că tot mai multe guverne din America Latină duc o pronunţată politică de stânga.

Protestatarii au şi intrat în scenă

După ce în 2007, preşedintele venezuelean Hugo Chavez l-a criticat pe regele Spaniei, Juan Carlos, anul aceasta a venit rândul cancelarului german.

Hugo Chavez a declarat că Angela Merkel aparţine "aceleiaşi drepte care l-a sprijinit pe Hitler şi fascismul". În acest timp, manifestanţii antiglobalizare au organizat un protest de amploare la Viena.

Ei au acuzat companiile occidentale care au afaceri în Peru că aduc prejudicii grave mediului înconjurător. Printre companiile incriminate de protestatarii din capitala Austriei se numără francezii de la Suez, spaniolii de la Repsol şi britanicii de la Monterrico Metals.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite