UE vânează „creiere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acces mai uşor pentru extracomunitari pe piaţa muncii, cu ajutorul cărţii albastre. Uniunea Europeană  se dotează şi ea cu o carte albastră pentru imigranţii calificaţi, după modelul SUA. Parlamentul European adoptă astăzi proiectul de directivă.

Uniunea Europeană se confruntă cu lipsa personalului calificat: în următoarele două decenii, 20 de milioane de locuri de muncă riscă să rămână neocupate, în special în domeniul ingineriei şi al tehnologiei informaţiei.

Ca atare, Comisia Europeană a propus în octombrie 2007 crearea „cărţii albastre, ce conferă posesorului dreptul de şedere şi de muncă legală pe teritoriul UE. Standardele procedurale vor fi comune, însă fiecare ţară poate stabili numărul de asemenea cărţi.

Directiva urmăreşte două obiective: introducerea unei proceduri speciale, bazate pe criterii comune, pentru admiterea în UE a cetăţenilor din ţări terţe, cu scopul desfăşurării unei munci care necesită înaltă calificare, pe durata a mai mult de trei luni; eliberarea pentru cei care au fost admişi a unui permis de reşedinţă, aşa-numita carte albastră UE, precum şi un anumit număr de drepturi pentru aceştia şi pentru familie, printre care posibilitatea de a munci, în anumite condiţii, într-un alt stat membru după o şedere legală de doi ani în primul stat membru UE.

Parlamentul adoptă astăzi proiectul de directivă în sesiunea sa plenară de la Strasbourg. Potrivit raportoarei din partea PE, nemţoaica Eva Klamt, proiectul doreşte îmbunătăţirea atractivităţii UE ca destinaţie pentru muncitorii înalt calificaţi. În prezent, 50% din imigranţii cu înalte calificări profesionale se îndreaptă către SUA sau Canada şi doar 5,5% vin în UE, spune Eva Klamt.

Drepturi şi tratament egal

Deţinătorul unei cărţi albastre are dreptul la reunificarea familială imediată, soţul / soţia având şi acces la piaţa forţei de muncă.

Acestuia i se va acorda tratament egal cu cel aplicat cetăţenilor UE în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, libertatea de asociere, formarea profesională, recunoaşterea diplomelor, a certificatelor şi a altor calificări profesionale, asistenţa socială în conformitate cu legislaţia naţională în cauză, beneficii fiscale etc.

Statele membre ar trebui să ofere acest permis de şedere doar cetăţenilor din ţările terţe cu care UE a încheiat acorduri de cooperare în domeniul imigraţiei, mai spun deputaţii europeni.

Eligibilitate şi drepturi

Proiectul stipulează că solicitantul trebuie să deţină o ofertă de muncă în UE şi cel puţin cinci ani de experienţă profesională în domeniul în cauză sau o calificare universitară recunoscută de statul membru UE.

În plus, se prevede stabilirea unui salariu minim obligatoriu raportat la salariul mediu din respectivul stat membru. Solicitanţii de azil, lucrătorii independenţi sau sezonieri nu sunt prinşi în această directivă. De asemenea, statele membre vor putea stabili anumite cote pentru numărul imigranţilor cu înaltă calificare profesională.

Cartea albastră

Este valabilă doi ani şi poate fi reînnoită.
Permite libertatea de  circulaţie în UE posesorului şi familiei acestuia (după cei doi ani).
După cinci ani, posesorul acestuia are statut de rezident pe termen lung.
Nu oferă rezidenţă permanentă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite