UE înăspreşte supravegherea financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au decis la Bruxelles să dea undă verde propunerilor de reformă a sistemului financiar, în contextul actualei crize economice, şi au adoptat mai multe măsuri de consolidare a sistemului de supraveghere a pieţelor financiare europene.

Potrivit proiectului de concluzii ale Consiliului, până în 2010 urmează să fie înfiinţate trei noi autorităţi paneuropene de supraveghere a băncilor, a asiguratorilor şi a pieţelor financiare şi va fi creat un Consiliu European pentru Riscuri Sistemice (CERS).

Acesta ar trebui să avertizeze autorităţile statelor UE şi să facă recomandări dacă apar riscuri economice importante. Comisia Europeană trebuie să facă propuneri legislative până în toamnă pentru ca această reformă să se concretizeze, mai spune documentul citat.

Primul-ministru Emil Boc a atras atenţia că, liderii europeni au impus şi o reglementare a remuneraţiilor cadrelor de conducere şi din sectorul financiar, statele membre urmând să ţină cont, la acest capitol, de recomandările Comisiei. Liderii statelor membre şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi un sprijin temporar Fondului Monetar Internaţional, în valoare de 75 de miliarde euro, pentru nevoile financiare imediate din perioada următoare.

Jose Manuel Barroso a primit  un sprijin de principiu din partea celor 27, indiferent de culoarea politică a forţelor politice din care provin, pentru preşedinţia Comisiei Europene. El trebuie însă să fie confirmat de Parlamentul European.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite