Restricţii pe piaţa muncii din Franţa: Guvernul de la Paris reduce numărul meseriilor pe care se pot angaja străinii, inclusiv românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva zile după ce Comisia Europeană a aprobat reintroducerea obligativitatea permisului de muncă pentru români din Spania, Franţa impune restricţii noi pe piaţa muncii pentru imigranţi. Oficialii francezi au redus lista de meserii pentru care puteau fi angajaţi şi străinii, această măsură afectând şi muncitorii români.

Până în prezent, imigranţii din Franţa se puteau angaja pe posturile aferent a 30 de meserii. Guvernul de la Paris a luat, însă, în vedere limitarea accesului pe piaţa muncii pentru străini. Printre măsuri se numără interzicerea accesului pentru străini la locuri de muncă în construcţii sau în sectorul informatic.

Citeşte şi:
VIDEO Acces interzis la munca în Spania până în 2013

De altfel, guvernanţii francezi au scos 14 meserii din rândul celor accesibile pentru imigranţi, data finală de publicare a listei fiind chiar 15 august, scrie "La Tribune".

Prin aceste "reduceri", Guvernul de la Paris continuă politica de limitare a accesului pe piaţa muncii pentru străini, inclusiv pentru cei din alte state membre ale Uniunii Europene.

"La Tribune" atrage atenţia că - raportată la populaţia activă din Franţa - ponderea muncitorilor străini este de doar 0,04%. În 2009, au fost emise mai puţin de 25.000 de autorizaţii de muncă pentru imigranţii. Însuşi preşedintele organizaţiei Medef (Mişcarea Întreprinzătorilor Francezi), Laurence Parisot, a declarat în aprilie anului acesta că nu crede că "imigranţia legală în scopuri lucrative să prezintă pericol".

La nivel european, există totuşi o tendintă de limitare a accesului pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari.

Comisia Europeană a aprobat recent cererea Spaniei de a restrânge accesul românilor pe piaţa muncii, până în 2013, în timp ce autorităţile de la Haga au modificat condiţiile în care românii pot lucra în Olanda. Astfel, pe piaţa olandeză a muncii, românii şi pe bulgarii au acelaşi statut cu imigranţi din afara Uninii Europene. Restricţii la angajarea muncitorilor români sunt şi în ţări precum Austria, Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Elveţia, Malta.

Conform Tratatului de Aderare la UE, până în 2014 există o perioadă de tranziţie în care fiecare stat membru trebuie să liberalizeze gradual accesul muncitorilor români pe piaţa muncii. Aşadar, după 2014, românii vor putea lucra în orice ţară UE, fără nicio restricţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite