UE ne obligă să ne facem ordine în farfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vederea monitorizării şi controlului OMG, ministerul a cerut producătorilor şi procesatorilor să elimine stocurile de soia modificată genetic, fie livrând-o fabricilor de ulei pentru

În vederea monitorizării şi controlului OMG, ministerul a cerut producătorilor şi procesatorilor să elimine stocurile de soia modificată genetic, fie livrând-o fabricilor de ulei pentru procesare, fie exportând-o. Toma Dinu susţine că firmele americane Monsanto şi Pioneer s-au angajat să nu mai vândă în România soia modificată genetic, iar producătorii autohtoni au fost informaţi despre interdicţia cultivării soiei MG, încălcarea acestei decizii constituind contravenţie şi fiind aspru penalizată de legislaţia în vigoare.
Soia modificată genetic contami-nează alte culturi

"Aquisul comunitar prevede urmărirea traseului produselor provenite din plantele modificate genetic, lăsând consumatorului posibilitatea a a alege ce produs doreşte", ne-a declarat directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Alexandru Bude. În Europa există un curent potrivnic Organismelor Modificate Genetic, fiind permisă doar cultivarea şi procesarea porumbului modificat genetic şi consumul în alimentaţia animalelor a şroturilor de soia importate din SUA şi Argentina. Bude susţine că avantajul soiei modificate genetic este pur economic, cheltuielile de producţie fiind mai mici, fără a fi demonstrate şi producţii mai mari.
Totuşi, în comparaţie cu alte plante modificate genetic, soia OMG are şi avantaje ecologice, deoarece este supusă unui singur tratament chimic, iar dacă este cultivată în arii protejate şi respectând legea, riscul este aproape eliminat. Alexandru Bude regretă faptul că în Uniunea Europeană cercetarea în domeniul agriculturii nu mai este o prioritate, totul devenind industrie. Specialiştii din tabăra ecologiştilor sunt de altă părere. Ei susţin că soia modificată genetic poate fi cultivată doar în asociere cu pesticidul Roundup, extrem de toxic, care omoară întreaga floră din jur, cu excepţia soiei MG, care conţine un cocteil de gene de la o bacterie care o face tolerantă la acest erbicid. În plus, susţin ei, polenizare prin intermediul insectelor şi vânturilor puternice contribuie la contaminarea cu OMG. Chiar şi după eliminarea acestei plante, solul şi flora din jur rămân contaminate pentru multă vreme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite