UE închide uşa după România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

majoritate, 397 voturi pentru, 95 împotrivă şi 37 de abţineri, parlamentarii cer Comisiei Europene să definească "capacitatea de absorbţie a UE". Ei susţin că după aderarea României şi

majoritate, 397 voturi pentru, 95 împotrivă şi 37 de abţineri, parlamentarii cer Comisiei Europene să definească "capacitatea de absorbţie a UE". Ei susţin că după aderarea României şi Bulgariei, la 1 ianuarie 2007, orice nouă extindere este imposibilă fără o reformă a Tratatului de la Nisa, care este, actulmente, în vigoare, în lipsa adoptării Constituţiei Europene.
Raportorul creştin-democratul german Elmar Brok, a recomandat să se răspundă "îngrijorărilor legitime ale cetăţenilor în ceea ce priveşte extinderea şi integrarea europeană". Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a adus în discuţie, în primul rând, "capacitatea de asimilare" a UE. "Este un raţionament pe care l-am evitat până acum, însă el permite refuzarea unei ţări, chiar dacă ar fi pregătită pentru aderare, în cazul în care UE nu are capacitatea de a o asimila", a spus Brok.
În plus, Brok a reamintit statelor membre că trebuie să prezinte "resursele bugetare suficiente" în perspectiva oricărei noi extinderi.

Viitoarele membre mai pot aştepta 15-20 de ani
Elmar Brok a propus instituirea unei formule intermediare între aderarea deplină şi politica de vecinătate, care să fie oferită statelor vecine UE până când acestea vor fi pregătite pentru a fi primite în Uniune. El a propus un program care să ofere o cooperare mai strânsă vecinilor UE, în domeniile economic, comercial şi de securitate. Noua formulă va ajuta ţările care nu pot spera încă la aderare să evite o aşteptare de 15-20 de ani pentru a avea relaţii mai strânse cu blocul comunitar, a apreciat europarlamentarul german. "Trebuie să ne asigurăm că nu ne mişcăm prea repede cu procesul de extindere şi nu pierdem imaginea de ansamblu. Trebuie să definim mai întâi care va fi viitorul Europei", a spus Brok. Raportul aminteşte statelor candidate că nu trebuie doar să adopte legi care să fie în concordanţă cu condiţiile de aderare, ci să le şi aplice, să le consolideze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite