UE caută securitatea energetică la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Moscova, cu preşedintele Putin, una din principalele teme de discuţie fiind "pactul

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Moscova, cu preşedintele Putin, una din principalele teme de discuţie fiind "pactul energetic" pe care Uniunea Europeană caută să-l încheie cu Rusia, pentru a evita în viitor situaţii de felul celei din ianuarie, când declanşarea crizei ruso-ucrainene în chestiunea livrării de gaze a stânjenit serios fluxul aprovizionării cu "energie albastră" a Europei occidentale.
Într-adevăr, în momentul de faţă, Rusia acoperă peste o pătrime din necesităţile de gaze şi ţiţei ale Europei, şi această proporţie ar putea creşte şi mai mult în anii ce vin. În acelaşi timp, cererea pe plan mondial este în continuă creştere, odată cu rolul de jucători economici tot mai redutabili care revine în prezent Chinei şi Indiei. Suficiente motive pentru ca Europa să simtă nevoia unei surse sigure şi permanente de ţiţei şi gaze, altfel spus să se bucure de securitate energetică deplină. Pe de altă parte, sumele pe care Rusia le primeşte din partea Europei pentru livrările sale de energie acoperă peste 40 la sută din bugetul Federaţiei. Cu alte cuvinte, există interese reciproce pentru încheierea pactului propus de Barroso în Cartea Verde, dată publicităţii nu de mult.
Deocamdată, nu există însă o politică energetică unificată pe plan european, ceea ce reprezintă o anomalie, în condiţiile existenţei unei pieţe comune. De aceea, tratativele cu Rusia se desfăşoară în paralel cu eforturile pentru elaborarea unei politici energetice comune (şi deci şi a unei pieţe energetice unice) pe plan european. Europa va putea atunci vorbi cu o singură voce (şi nu cu mai multe, ca până acum) în raporturile sale cu ţările furnizoare de energie, în rândul cărora Rusia ocupă, de departe, rolul principal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite