UE vrea să-şi adune capetele luminate la o universitate de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi comisarul european pentru educaţie, Jan Figel, au prezentat planurile pentru o universitate care să atragă elitele din Uniunea

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi comisarul european pentru educaţie, Jan Figel, au prezentat planurile pentru o universitate care să atragă elitele din Uniunea Europeană. Instituţia de învăţământ, care se va numi "Institutul European pentru Tehnologie" (EIT), se va concentra asupra studiului domeniilor energetic, protecţia mediului înconjurător, nanotehnologie şi informatică.
"Trebuie să facem mai mult, ca Europa să poată oferi ce-i mai bun celor mai buni şi celor mai inteligenţi", a declarat Barroso, cu referire directă la migraţia capetelor luminate din Europa spre SUA. EIT ar trebui să ajungă, în opinia europenilor, la nivelul Institutului american de Tehnologie din Massachusetts. Universitatea elitelor va avea o centrală şi, pentru început, două centre de cercetare în statele membre ale UE. Pentru găzduirea acestei centrale a EIT concurează deja Germania şi Austria. "Centrala univesitară trebuie să fie într-un loc cu tradiţie în domeniul cercetării ştiinţelor naturii", a declarat comisarul european Figel. Statele membre UE trebuie să-şi stabilească echipe de cercetare pe o perioadă de 10-15 ani, care să fie în permanentă legătură cu nucleul EIT.
Bill Gates, posibil finanţator al proiectului european
Deschis rămâne însă şi subiectul finanţării universităţii de elită a UE. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, doreşte să discute mai întâi planul universităţii şi "apoi vedem de unde luăm banii". Se estimează că universitatea va avea nevoie de o finanţare de circa două miliarde de euro pentru perioada 2010-2013. Calculele arată că numai pentru demararea proiectului universitar în 2009 sunt necesare 1,5 miliarde de euro. Singura propunere de până acum, care îi aparţine lui Barroso, este ca universitatea de elită să primească fonduri direct de la bugetul UE, de la statele membre şi din veniturile provenite din industrie. Propunerea a fost foarte "bine primită" chiar şi de fondatorul Microsoft, multimiliardarul Bill Gates. "N-am spus că vreau bani de la el", a declarat Barroso, ca răspuns la unele critici venite din partea antiamericanilor europeni. "Dar totuşi, dacă vin bani din afara Europei, sunt bine-veniţi", a admis preşedintele CE. Deşi planul final al universităţii de elită va fi prezentat în martie, proiectul a atras deja asupra sa numeroase critici. Rectorul Universităţii Oxford, Chris Patten, a reproşat că Europa are deja centre universitare competitive cu cele americane şi că acestea ar putea deveni mai bune dacă UE ar investi mai mult în ele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite