UE acordă un cec în alb lui Vladimir Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul va începe negocierile privind un nou parteneriat cu Chişinăul. Uniunea Europeană va acorda undă verde negocierilor cu Republica Moldova, în ciuda faptului că înţelegerea ar putea fi exploatată electoral de comunişti.

Uniunea Europeană va începe negocierile privind un nou parteneriat cu Republica Moldova, în ciuda riscului ca puterea comunistă de la Chişinău să folosească această înţelegere în scopuri electorale, a declarat reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei.

Comuniştii moldoveni ar putea profita de decizie la alegerile generale ce vor avea loc în primăvara lui 2009. Demersul blocului comunitar a fost contestat în special de şeful delegaţiei UE – Republica Moldova, europarlamentarul estonian Marianne Mikko.

Aceasta a atenţionat că liderii comunişti s-ar putea folosi de aceste negocieri în scopuri electorale, în ciuda faptului că guvernarea a fost marcată de eşecuri în domenii ca economia, reforma judiciară, corupţia sau traficul de persoane.  

Catalizatorul din Caucaz

Războiul din Caucaz dintre Rusia şi Georgia a grăbit decizia europeană, deoarece Republica Moldova se confruntă de asemenea cu un conflict îngheţat, cel din Transnistria, o regiune importantă din punct de vedere strategic.

“Riscul ca partidul de guvernământ să exploateze beneficiile unui mandat din partea Comisiei înainte de alegeri este acoperit de efectele pozitive ale semnalului pe care UE îl trimite Moldovei, ţară ce are o importanţă geostrategică deosebită”, a declarat oficialul european Kalman Miszei.

Diplomatul susţine totodată şi eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Oficialul explică că problema vizelor este una ce ţine de securitatea naţională a Moldovei, în contextul în care Rusia a acordat paşapoarte ruseşti transnistrenilor, după modelul experimentat cu succes în Abhazia şi Osetia de Sud, unde a invocat ulterior necesitatea “protejării cetăţenilor ruşi”.
 
Vor să fie trataţi ca „balcanicii“

“Nu înţelegem care ar fi riscul politic dacă UE ar recunoaşte o perspectivă de aderare pentru Republica Moldova, fără a indica o dată concretă sau un plan de perspectivă. Nu este vorba despre un efort financiar suplimentar pentru asistenţă, ci doar de a ne oferi «undă verde» pe calea noastră spre Bruxelles. Moldova doreşte să fie tratată la fel ca şi statele din Balcani”, a declarat ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Stratan, într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Parteneriat ambiţios“

 “Noi propunem un parteneriat mai ambiţios pentru Moldova, în domenii precum liberul schimb, facilităţile la acordarea vizelor, securitatea energetică. Aceasta, dacă Moldova dă garanţii privind o bună desfăşurare a viitoarelor alegeri din martie 2009, garanţii privind lupta împotriva corupţiei şi a respectării normelor statului de drept”, a declarat pentru “Adevărul”, ministrul francez al afacerilor europene, Jean-Pierre Jouyet.  “Nu este acelaşi lucru între politica de vecinătate, politica de apropiere de Asia Centrală şi politica faţă de Moldova. Sunt relaţii specifice”, ne-a mai declarat oficialul francez. (O.N.)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite