Franţa se opune aderării Turciei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa se opune aderării Turciei la UE
Franţa se opune aderării Turciei la UE

Nicolas Sarkozy şi omologul său turc, Abdullah Gul, au constatat vineri la Paris dezacordul lor asupra aderării Turciei la Uniunea Europeană, pe care preşedintele francez o refuză cu înverşunare, dar au promis în pofida acestui fapt să amplifice cooperarea între cele două ţări.

La sfârşitul întâlnirii, care a durat în jur de o oră, Abdullah Gul a plecat de la palatul prezidenţial fără să facă nicio declaraţie.

Asupra chestiunii aderării la UE, Nicolas Sarkozy a reamintit "într-un mod foarte deschis poziţia franceză", a precizat un consilier, estimând că "între ţări prietene, nu se poate vorbi decât deschis".

În timpul campaniei pentru alegerile europene din iunie, Sarkozy a repetat că Europa trebuie să înceteze "să se dilueze într-o lărgire la nesfârşit" şi că Turcia, ţară laică de 71 de milioane de locuitori aproape exclusiv musulmani, "nu are vocaţia de a-i deveni membru".

În schimb, potrivit consilierului francez, Abdullah Gul  "a reamintit poziţia turcă într-un mod de asemenea deschis şi amical".

Mai devreme în timpul zilei, preşedintele turc a pledat, în timpul unui seminar franco-turc organizat de organizaţia patronală Medef, pentru ca negocierile asupra aderării să meargă până la capăt.

"Turcia face în aşa fel încât să se conformeze normelor europene", a spus el, subliniind că doar la "sfârşitul procesului trebuie să se procedeze la o evaluare a Turciei".

Deşi s-au constatat aceste divergenţe, Sarkozy şi Gul au căzut de acord ca "această chestiune să nu dăuneze ansamblului relaţiilor între cele două ţări" şi au convenit să întărească relaţia franco-turcă, informează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite