UE are mai multă nevoie de Turcia decât invers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Europene Günter Verheugen a estimat că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia decât invers, la radioul german Deutschlandfunk duminică.

"Noi avem mai multă nevoie de Turcia decât are ea nevoie de noi", a estimat Verheugen, potrivit textului interviului comunicat sâmbătă înainte de difuzare şi citat de Agerpres.

"Ea este de o importanţă strategică primordială. Vorbesc despre securitatea în întreaga regiune. Nu se poate imagina ce s-ar întâmpla dacă Turcia ar lua calea altui drum decât cel al unei ancorări solide în comunitatea statelor occidentale. Ar fi un mare risc pentru noi, care mai bine nu s-ar întâmpla", a considerat Verheugen.

Aderarea Turciei la UE  "ar fi un avantaj enorm pentru noi, ne-ar ajuta să soluţionăm fără conflicte relaţiile între democraţiile occidentale şi lumea musulmană a secolului XXI", a mai estimat el.

Cu toate acestea, "nu se ştie dacă vor fi făcute concesii, condiţii de aderare relaxate pentru Turcia tocmai pentru că ea este de o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană", a subliniat Verheugen.

Asupra ideii unui parteneriat privilegiat mai degrabă decât o aderare deplină, recomandată de Germania şi Franţa, Verheugen a respins totul la fel ca Ankara.

"Turcii au deja un parteneriat privilegiat. Ei sunt fixaţi mai puternic în UE decât toate celelalte ţări. Ei au deja uniunea vamală. Nu văd ce am mai putea da Turciei faţă de ceea ce are deja", a spus el.

Comisia Europeană a criticat miercuri atingeri la libertăţile fundamentale în Turcia şi a cerut noi reforme pentru a face să avanseze negocierile de aderare la UE, începute în 2005 şi aflate astăzi într-un punct mort, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite