Semnarea Tratatului UE de către cehi e posibilă, întrucât germanii nu au revendicări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, consideră că există o soluţie politică posibilă pentru a-l convinge pe preşedintele ceh să ratifice Tratatul de la Lisabona, pentru că germanii nu au nicio revendicare faţă de cehi, relatează AFP

UE a aprobat unele cereri ale Poloniei "fără ca acest lucru să provoace probleme mari" şi ar putea face acelaşi lucru pentru cehi "fără probleme, pentru că Germania nu are nicio revendicare faţă de Cehia", a explicat el. "Deci, în realitate, problema nu există", a subliniat Verheugen într-un interviu difuzat astăzi de postul de radio german Deutschlandfunk, relatează NewsIn.

"În ceea ce priveşte cum trebuie procedat acum la nivel tehnic, este treaba şefilor de stat şi de guvern. În orice caz, la nivel politic este posibilă o soluţie", a apreciat el.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic, a condiţionat semnarea Tratatului de la Lisabona de o derogare pentru ţara sa, pentru a împiedica orice restituire a bunurilor germanilor sudeţi confiscate după cel de-al Doilea Război Mondial, în baza decretelor Benes - după numele preşedintelui cehoslovac din perioada respectivă, Edvard Benes.

Din punctul de vedere al lui Verheugen, decretele Benes sunt "o temă care ţine de coşul de gunoi al istoriei mondiale". "Dar, după părerea mea, este o problemă care poate fi rezolvată", a adăugat el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut marţi cehilor să îşi "îndeplinească obligaţiile", semnând tratatul, fără a mai inventa "obstacole artificiale".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite