UE cere SUA ridicarea vizelor pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea vizelor pentru România şi alte patru ţări membre UE reprezintă una dintre priorităţile vizitei de luni şi marţi, de la Washington, a comisarului european pentru justiţie Jacques Barrot şi a ministrului ceh de interne, Ivan Lager.

„Există în continuare cinci ţări din UE - România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Grecia - ai căror cetăţeni sunt obligaţi să obţină vize pentru a călători în Statele Unite. Vrem reciprocitate completă”, a declarat comisarul european într-un interviu acordat AFP.

Comisarul european şi ministrul ceh se vor întâlni la Wa-shington cu secretarul american al justiţiei Eric Holder şi cu secretarul pentru securitate internă Janet Napolitano.

Condiţii de intrare în SUA, mai aspre

Cu toate acestea, Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) - program ce ar permite românilor să călătorească în America în scop turistic şi de afaceri fără a mai necesita solicitarea vizei la Ambasada de la Bucureşti - a declarat recent că perspectiva includerii României în acest program este tot mai îndepărtată.

SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, condiţie ce face ca ţări ca România, cu o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice şi mai greu  pentru acest program.

Un alt subiect care va figura pe agenda celor doi oficiali îl va reprezenta un eventual acord privind protejarea datelor personale. „Nu am înregistrat niciun progres. Merg la Washington pentru a obţine promisiunea unui acord”, a subliniat Jacques Barrot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite