Rusia propune UE un mecanism de alertă în cazul sistării livrărilor de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia propune UE un mecanism de alertă în cazul sistării livrărilor de gaze
Rusia propune UE un mecanism de alertă în cazul sistării livrărilor de gaze

Ministrul rus al energiei a trimis Comisiei Europene un memorandum asupra mecanismului de pre-alertă în materie de energie, în cadrul dialogului energetic dintre Rusia şi Uniunea Europeană, a anunţat cotidianul Kommersant, relatează NewsIn.

Documentul menţionează eforturile comune de acţiune în caz de întrerupere a livrărilor de hidrocarburi către Europa, inclusiv din vina unor state terţe.

Ministrul adunct al energiei, Anatoli Ianovski, susţine că Rusia aşteaptă un răspuns din partea UE la această iniţiativă.

"Sunt gata să încep în orice moment negocierile, pentru ca cei ce coordonează dialogul energetic să poată semna un document final în cadrul summitului ruso-european ce va avea loc pe 18 noiembrie, la Stockholm", a afirmat el.

Memorandumul cuprinde 13 capitole ce definesc noţiuni importante precum "situaţie de urgenţă" şi "mecanism de pre-alertă". De asemenea, acestea precizează şi demersurile pe care părţile trebuie să facă în cazul întreruperii livrărilor de hidrocarburi ruseşti în Europa.

Potrivit Kommersant, chiar dacă UE respinge iniţiaiva Moscovei, existenţa memorandumului ar justifica poziţia dură a Rusiei faţă de Kiev, Rusia invitând Uniunea Europeană să participe la găsirea unei soluţii pentru rezolvarea conflictelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite